Ons werk

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden regelt het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland. Ons werkgebied bestaat uit het zuidelijk deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Zuid-Holland. Wij zijn er voor veilige dijken, schoon oppervlaktewater en droge voeten.

Veilige dijken

Het waterschap houdt in de gaten of de dijken langs Rijn en Lek (tussen Amerongen en Schoonhoven) en de kleinere polderkaden in goede conditie blijven.

Droge voeten

De Stichtse Rijnlanden regelt dat er voldoende oppervlaktewater beschikbaar is in sloten, plassen en kanalen. Niet te veel en niet te weinig. Dat gaat niet vanzelf.

Schoon water

Het waterschap gaat over schoon water in sloten en rivieren. We zuiveren het afvalwater van inwoners en bedrijven en controleren de waterkwaliteit.

Werken aan water

De film 'Werken aan water' geeft u in viereneenhalve minuut een impressie van ons werk aan veilige dijken, droge voeten en schoon water.

Ons werkgebied

kaart werkgebied HDSR

Leren over water

Excursies, gastlessen, lesmateriaal, stages, open dagen en meer! Voor docenten, leerlingen, buitenschoolse groepen en inwoners van ons werkgebied.

Recreatie

Varen, fietsen, wandelen en schaatsen: allemaal activiteiten op, langs of in het water waarbij u soms het waterschap tegenkomt.

Watererfgoed

Peilschaalhuisjes, verhoefslagpalen, molens en stoomgemalen: ons gebied telt honderden van deze cultuurhistorisch waardevolle elementen. Het waterschap wil dit watererfgoed behouden en waar mogelijk versterken.

Grondzaken

Soms verkoopt, verpacht of verhuurt het waterschap grond of objecten. U kunt zich registreren als belangstellende.

Waterbazen

Je ziet ze niet altijd, maar ons land zit vol Waterbazen: mensen die op hun manier bijdragen aan schoon en voldoende water. Daar zijn we erg blij mee. Bent u benieuwd hoe u een steentje bij kan dragen?

Duurzaam waterschap

Het waterschap wil duurzaam omgaan met energie, grondstoffen en onze omgeving. Dit kunnen en willen we niet alleen doen. Daarom werken we graag samen met andere overheden en marktpartijen.

Crisisbeheersing

Als een incident ingrijpende gevolgen krijgt, komt onze crisisorganisatie in actie. Dat is bijvoorbeeld het geval bij wateroverlast, een breuk in een persleiding, dijkdoorbraak, extreme droogte of regenval of een incident op één van onze zuiveringsinstallaties.

Informatie op maat

Informatie die is toegespitst op specifieke doelgroepen: agrariërs, bedrijven, overheden en het onderwijs. In ons open data portaal Infovijver stellen wij allerlei geografische data beschikbaar die u kunt raadplegen en downloaden.

Omgaan met wateroverlast

Een veranderend klimaat leidt tot grotere weersextremen. Als waterschap nemen we maatregelen om bijvoorbeeld wateroverlast te voorkomen. Maar wat kunt u zelf hieraan doen?

Omgaan met grondwateroverlast

De afgelopen maanden is er 2,5 tot 3 keer meer neerslag gevallen dan normaal. Door deze grote hoeveelheden raakt de bodem verzadigd: het water kan onvoldoende in de bodem zakken. Hierdoor stijgt ook het niveau van het grondwater. Als de grondwaterstand te hoog is, kunnen er problemen ontstaan.