Blik op de toekomst

Uitgelicht

Duurzaam

Ons waterschap wil op een verantwoorde manier omgaan met mens, omgeving en dier. Niet voor niets heeft het nieuwe college in 2023 aangegeven fors verder te willen verduurzamen. Afgelopen jaar is hard gewerkt om bij te dragen aan de duurzaamheiddoelstellingen. Met specifieke projecten, zoals de opening en inbedrijfstelling van zonnepark Meijewetering, maar ook door binnen onze dagelijkse projecten te zoeken naar een duurzame werkwijze (duurzaam opdrachtgeverschap).

Innovatief

Techniek ontwikkelt snel en we onderzoeken voortdurend in hoeverre we innovatieve oplossingen kunnen inzetten. Bij voorkeur oplossingen die ook bijdragen aan onze ambities op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie. Een mooi voorbeeld is het terugwinnen van cellulose uit afvalwater op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Leidsche Rijn. Cellulose halen we uit wc-papier en is een nuttige grondstof voor onder meer wegenbouw. Ook innovaties binnen het project Sterke Lekdijkzijn een goed voorbeeld van hoe we samen met partners zoeken naar vernieuwende manieren om de dijk te versterken. Hierbij is er aandacht voor duurzaamheid én zo weinig mogelijk overlast voor de omgeving.

Klimaatadaptief

We merken en weten dat we steeds vaker te maken krijgen met extreme regenval, hoge temperaturen en langdurige droogte. Tegelijkertijd weten we niet precies hoe snel en in welke mate de ontwikkelingen gaan. Dat maakt het uitdagend om goed voorbereid te zijn, ons aan te passen en beslissingen voor de toekomst te maken. Om toch ‘vooruit te werken’, maken we gebruik van gegevens van het KNMI. Dit instituut heeft scenario's berekend die aangeven welke weersomstandigheden we in de toekomst kunnen verwachten.