Langbroekerwetering
Het waterschap is bezig met de uitvoering van maatregelen uit het watergebiedsplan Langbroekerwetering. In dit plan staan maatregelen om de aan- en afvoer van water in het gebied te verbeteren. Zo worden te krappe duikers vergroot, een aantal stuwen vernieuwd en enkele natuurvriendelijke oevers aangelegd. Ook neemt het waterschap maatregelen om de verdroging tegen te gaan.

Landschap bij de Langbroekerwetering
Doelstelling
De belangrijkste doelen voor het Langbroekerweteringgebied zijn:
- Het verbeteren van de waterhuishouding;
- Het verbeteren van de waterkwaliteit;
- Het tegengaan van verdroging.
De gebruiksfuncties in het gebied, zoals landbouw, natuur en bebouwing, zijn uitgangspunt geweest voor het plan.
Maatregelen
In het inrichtingsplan staan maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen wateroverlast meer optreedt, dat verdroging in de natuur wordt tegengegaan en dat goed water- en terreinbeheer hand in hand kunnen gaan. De uitvoeringsmaatregelen zijn erop gericht om een meer robuust en duurzaam watersysteem te realiseren. Met zo'n robuust watersysteem kan het waterschap beter inspelen op de weersomstandigheden, zowel in natte als in droge tijden. De maatregelen worden in de periode tot 2015 uitgevoerd.
Deelprojecten
Nieuws
Het waterschap heeft een plan gemaakt om een stelsel van watergangen te verbreden en op te schonen langs de Molenweg en tussen de Molenweg en de Gooyerwetering.
Het aangepaste ontwerp van de partiële herziening van het peilbesluit Langbroekerwetering (2008) Kolland ligt van 27 februari tot en met 10 april 2017 ter inzage.
Peilbesluiten
In een peilbesluit legt het waterschap de oppervlaktewater waterpeilen vast van een begrensd gebied. Ook is er een inspanningsverplichting om dit peil te handhaven.
Bij dit plan gaat het om de peilbesluiten Langbroekerwetering Westelijk deel en Langbroekerwetering Oostelijk deel
Betrokkenen bij het plan
Het watergebiedsplan is in overleg met bewoners, overheden en belangenorganisaties uit het gebied tot stand gekomen. Bewoners konden knelpunten en suggesties over het waterbeheer in hun woonomgeving kenbaar maken tijdens een informatieavond. Daarnaast was er een begeleidingsgroep ingesteld, die het waterschap adviseerde over de aanpak. Daarin zaten LTO, de Vereniging Utrechts Particulier Grondbezit en Staatsbosbeheer en een adviesgroep met vertegenwoordigers uit de agrarische sector.
Rapportage
Meer weten?
Neem contact op met projectleider Arjan Koerhuis
Telefoon: (030) 634 58 37
E-mail: koerhuis.aj@hdsr.nl
Aangrenzende watergebiedsplannen
Woont u in het gebied? Dan heeft u wellicht ook te maken met de aangrenzende watergebiedsplannen.