Watererfgoedverhalen

Hoe de Lekdijk in 1624 in Tull en 't Waal doorbreekt

UItsnede schilderij uit 1624: dijkdoorbraak bij Tull en 't Waal

Het nieuwe jaar van 1624 is nog maar net begonnen of de dijk breekt door bij Tull en ’t Waal. Door het kruiende ijs stuwt het water in de Lek zo hoog op dat de druk op de dijk te groot wordt en bezwijkt. Het is al de tweede keer dat de dijk hier bij het Oud-Slijkerveer doorbreekt. Eerder gebeurde dat al in 1496.

Lurken uit de Lek: de kranen van de Hollandse Waterlinies

Inundatiesluis Wijk bij Duurstede

Een slim systeem van sluizen, kanalen en dijken. Dat bedachten de ingenieurs van het Ministerie van Oorlog voor het onder water zetten van land voor de Hollandse waterlinies. Een deel van die ‘kunstwerken’ van vroeger gebruiken we als waterschap nog steeds bij het waterbeheer van nu. Ontdek hoe die ‘kranen’ uit de Lek werken!

De Waaiersluis en de verlanding van de Hollandse IJssel

Informatiebord bij de Waaiersluis in Gouda

De Waaiersluis speelde anderhalve eeuw geleden een belangrijke rol in het beter bevaarbaar maken van de Hollandse IJssel. Want die rivier kampt eeuwenlang met verlanding. Al in 1498 verschijnt een bijzondere kaart waar die plannen op staan. Het is één van de oudste kaarten van Nederland!

1874 Kijk met dijkmeester Wentink mee naar de Lekdijk

Historische foto inundatiesluis Wijk bij Duurstede
Via GoogleMaps gaat het heel makkelijk: met één druk op de knop krijg je zicht op het landschap en de gebouwen langs de Lekdijk. Dat was eind 19e eeuw wel anders. Lees hoe dijkmeester Wentink de relevante gebouwen voor de dijkbewaking, zoals waakhuizen, peilschaalhuisjes en dijkmagazijnen, in kaart bracht.

Plaquette gemaal Barwoutswaarder via Twitter weer in Woerden

Overdracht plaquette zuiggasgemaal Barwoutswaarder

De plaquette van het voormalige zuiggasgemaal Barwoutswaarder is na een bijzondere zoektocht via Twitter weer terug in Woerden. Daar is hij te bezichtigen in stoomgemaal Kamerik-Teylingens.

700 jaar Lekdijk Bovendams: sonder minren, maer altoes meerren

Dit jaar is het 700 jaar geleden dat bisschop Jan van Diest een dijkbrief uitgaf aan onze rechtsvoorganger Hoogheemraadschap Lekdijk Bovendams. En 150 jaar geleden dat het college van dijkgraaf en hoogheemraden van dat hoogheemraadschap een kristallen drinkhoorn kreeg. Dit bijzondere en ook ietwat pompeuze voorwerp is nog altijd te zien in ons waterschapskantoor.