Watererfgoedverhalen

Hoe de Lekdijk in 1624 in Tull en 't Waal doorbreekt

UItsnede schilderij uit 1624: dijkdoorbraak bij Tull en 't Waal

Het nieuwe jaar van 1624 is nog maar net begonnen of de dijk breekt door bij Tull en ’t Waal. Door het kruiende ijs stuwt het water in de Lek zo hoog op dat de druk op de dijk te groot wordt en bezwijkt. Het is al de tweede keer dat de dijk hier bij het Oud-Slijkerveer doorbreekt. Eerder gebeurde dat al in 1496.

De Waaiersluis en de verlanding van de Hollandse IJssel

Informatiebord bij de Waaiersluis in Gouda

De Waaiersluis speelde anderhalve eeuw geleden een belangrijke rol in het beter bevaarbaar maken van de Hollandse IJssel. Want die rivier kampt eeuwenlang met verlanding. Al in 1498 verschijnt een bijzondere kaart waar die plannen op staan. Het is één van de oudste kaarten van Nederland!

1874 Kijk met dijkmeester Wentink mee naar de Lekdijk

Historische foto inundatiesluis Wijk bij Duurstede
Via GoogleMaps gaat het heel makkelijk: met één druk op de knop krijg je zicht op het landschap en de gebouwen langs de Lekdijk. Dat was eind 19e eeuw wel anders. Lees hoe dijkmeester Wentink de relevante gebouwen voor de dijkbewaking, zoals waakhuizen, peilschaalhuisjes en dijkmagazijnen, in kaart bracht.

Plaquette gemaal Barwoutswaarder via Twitter weer in Woerden

Overdracht plaquette zuiggasgemaal Barwoutswaarder

De plaquette van het voormalige zuiggasgemaal Barwoutswaarder is na een bijzondere zoektocht via Twitter weer terug in Woerden. Daar is hij te bezichtigen in stoomgemaal Kamerik-Teylingens.