Meest gestelde vragen agrarische activiteiten in teeltvrije zones
Er geldt een zorgplicht voor agrarisch werk aan het water, op het water en aan de dijk. Dit betekent dat u bij schade of vervuiling zo snel mogelijk een melding maakt bij de wachtdienst. Bereikbaar via het telefoonnummer: (030) 634 57 00
Tip
Voorkom dat mest, door verplaatsing van de sleepslang met de sloot in aanraking komt.
Ga naar de voorbeelden
De teeltvrije zone begint bij de insteek. De breedte van de teeltvrije zone verschilt per gewas. Op deze pagina kunt u onder het blok "Wet-en regelgeving" de actuele afstanden vinden.
Door het gebruik van teeltvrije zones voorkomen we dat er verontreinigende stoffen in of langs het oppervlaktewater terecht komen. Schoon water en teelt-, mest- en spuitvrije zone in de landbouw dragen bij aan:
- een gezonde waterkwaliteit voor planten en dieren;
- een aantrekkelijke leefomgeving voor de mens om te werken en te wonen;
- biodiversiteit langs het water.
Het talud is het deel van het perceel dat van het maaiveld schuin tot aan de watergang loopt.
Handhavers van het waterschap controleren op de wet- en regelgeving. Bij sprake van een overtreding kan het waterschap bestuurlijk of strafrechtelijk handhaven.
Een teeltvrije zone is een strook land naast oppervlaktewater. Deze zone mag niet worden bespoten, bemest en mag ook niet gebruikt worden voor het telen van een gewas. De breedte van een teeltvrije zone begint bij de insteek tot aan het gewas. De breedte van de teeltvrije zone verschilt per gewas.
Op de afbeelding ziet u een sloot tussen twee percelen. De insteek bepaald u door 2 stokken te gebruiken, waarbij u de eerste stok langs het talud legt en de tweede stok op het maaiveld, zoals weergegeven op de afbeelding. Het snijpunt van de twee stokken wordt de insteek genoemd.
Voor het bemesten op een waterkering/dijk gelden regels om de veiligheid en stabiliteit van onze waterkeringen te beschermen. Meer informatie hierover vindt u onder het blokje "Wet- en regelgeving".