Gemotoriseerd varen op de Kromme Rijn - wat is er toegestaan?

Ons werk

Voldoende, schoon water en waterveiligheid is waar team Toezicht en Handhaving voor staat. Controle of de regels worden nageleefd helpt om dit te waarborgen. Voor de Kromme Rijn in het bijzonder, dit heeft mede te maken met de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Hier staan afspraken in die ervoor moeten zorgen dat uiterlijk in 2027 het water in alle Europese landen voldoende schoon en gezond is.

Elektrisch varen op de Kromme Rijn en start ecologische nulmeting

Met ingang van 1 januari 2025 is gemotoriseerd varen met een brandstofmotor verboden op de benedenloop van de Kromme Rijn. Dit is het gedeelte tussen de Waterlinieweg in Utrecht en de stuw Werkhoven in Bunnik. Op 18 juni is een verkeersbesluit met deze inhoud vastgesteld door het dagelijks bestuur van het waterschap. Gemotoriseerd varen met elektrisch aangedreven boten is wel toegestaan.

Het verkeersbesluit heeft van 13 december t/m 23 januari ter inzage gelegen. Tijdens deze periode zijn 11 inhoudelijke zienswijzen binnengekomen. De reacties hebben niet geleid tot een aanpassing van het besluit.

Begin juni start een meerjarig onderzoek om de effecten van de maatregel op de ecologie in kaart te brengen. Onderdeel van het onderzoek is het analyseren van de huidige vaarbewegingen op de Kromme Rijn.

Bovenloop van de Kromme Rijn

Op de bovenloop van de Kromme Rijn, vanaf de stuw in Werkhoven tot en met Wijk bij Duurstede, geldt een algeheel verbod voor varen met gemotoriseerde vaartuigen. Hier is het dus verboden om te varen met een benzine-, diesel- of elektrische motor.

Waarom geldt het verbod?

De Kromme Rijn is een bijzonder water vanwege de aanvoer van water, maar ook vanwege de functie die het heeft voor flora en fauna. Gemotoriseerd varen heeft als gevolg dat er golfslag ontstaat die de (natuurvriendelijke) oevers beschadigen. Daarnaast veroorzaakt de beweging van de schroef voor omwoeling van de bodem. Hierdoor wordt het water troebel en krijgen waterplanten minder zonlicht en sterven af. Beiden hebben een negatief effect op de kwaliteit van het leven in het water.

Benedenloop van de Kromme Rijn

Op de benedenloop van de Kromme Rijn, vanaf de Waterlinieweg in Utrecht tot de stuw in Werkhoven, is tot en met 31 december 2024 gemotoriseerd varen alleen toegestaan, als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • Maximale afmetingen en diepgang voor vaartuigen voor particulier gebruik zijn:
    • lengte: 10,00 meter;
    • breedte: 3,00 meter;
    • hoogte: 1,80 meter;
    • diepgang 0,80 meter.
  • Maximale afmetingen en diepgang voor vaartuigen voor bedrijfsmatig gebruik zijn:
    • lengte: 14,00 meter;
    • breedte: 4,00 meter;
    • hoogte: 1,80 meter;
    • diepgang 0,80 meter.
  • Er mag uitsluitend gevaren worden op de hoofdstroom van de Kromme Rijn (dus niet op de nevengeulen).
  • De snelheid waarmee het vaartuig wordt voortbewogen, bedraagt niet meer dan 6 km per uur.
  • Varen is alleen toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Vanaf 1 januari 2025 is het uitsluitend toegestaan met een elektrische motor te varen op de benedenloop.

Kaart Kromme Rijn blauwe lijn is de benedenloop en rode lijn is de bovenloop

Op de kaart

Blauwe lijn - De benedenloop van de Kromme Rijn loopt vanaf de Waterlinieweg in Utrecht tot De stuw in Werkhoven. Hier is gemotoriseerd varen alleen toegestaan, als voldaan wordt aan de geldende voorwaarden. Vanaf 1 januari 2025 is het enkel toegestaan met een elektrische motor te varen.

Rode lijn - De bovenloop van de Kromme Rijn loopt vanaf De stuw in Werkhoven tot en met Wijk bij Duurstede. Hier geldt een algeheel verbod voor varen met gemotoriseerde vaartuigen. Hier is het dus verboden om te varen met een benzine-, diesel- of elektrische motor.