Zuurstoftekort
De ideale zuurstofconcentratie is per soort organisme verschillend, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de ideale concentratie voor vissen rond de 9 mg/l ligt. Zuurstofconcentraties beneden de 4 a 5 mg/l veroorzaken veel stress bij vissen. Bij nog lagere concentraties (< 1,5 mg/l) sterven de meeste vissoorten. Vissen zijn koudbloedige beesten die bij hogere temperaturen juist meer zuurstof nodig hebben. Vissen hebben bij warm weer dus eigenlijk dubbel pech.
Aan een zuurstoftekort kunnen natuurlijke en niet-natuurlijke redenen ten grondslag liggen.
- natuurlijke reden: bij warm weer stijgt de temperatuur van het water. Hierdoor kan er minder zuurstof in het water oplossen.
- niet-natuurlijke reden: het (al dan niet legaal) lozen van afvalwater (Vies water dat vanuit onder meer douches en wc’s naar de rioolwaterzuivering wordt getransporteerd om daar te worden gereinigd) door een bedrijf of grondwater afkomstig uit een bouwput. Dit grondwater wordt onttrokken om de bouwput droog te houden en kan erg troebel zijn. Gevolg is dat ook het water in de sloot/rivier troebel wordt. Hierdoor wordt het zonlicht gedeeltelijk tegengehouden, wat een negatieve invloed heeft op algen en waterplanten. Deze hebben namelijk zonlicht nodig voor hun productie van zuurstof en dat proces wordt bemoeilijkt wanneer zonlicht wordt tegengehouden. Zonlicht kan ook worden tegenhouden door olie of andere stoffen die niet in het water thuis horen
Een omslag naar koeler weer lijkt inderdaad direct een positief effect te hebben op de visstand. Lagere temperaturen zijn gunstig voor de zuurstofconcentratie in het water. Regenbuitjes en extra wind zorgen er bovendien voor dat zuurstofdeeltjes eenvoudig worden verspreid, zodat het systeem zich weer snel kan herstellen. Veel regen kan echter een negeatief effect hebben: bij plotselinge en extreme regenbuien kunnen de riolen zo vol stromen, dat ze overbelast dreigen te raken. In die gevallen treedt soms riooloverstort in werking, waarbij overtollig rioolwater - dat anders geen kant op kan - deels in sloten in de buurt wordt gestort. Daarbij kan er behoorlijk wat vuil in het water terecht komen. Wanneer dat vuil wordt afgebroken, is er veel zuurstof nodig is. Hierdoor daalt het zuurstofgehalte in het water.
Op een zonnige dag is er soms zoveel zuurstofproductie dat er kleine belletjes ontstaan. In feite is dit een overschot aan zuurstof dat aan de lucht wordt afgegeven. Het is in ieder geval niet schadelijke voor vissen.
Ja, wij stellen uw melding erg op prijs. Belt u naar (030) 634 57 00.