Meet je waterkwaliteit in de buurt

Doe je mee?

We genieten allemaal van het water in onze leefomgeving. Maar wat is de kwaliteit van vijvers, sloten en grachten? Hoe helder is het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? Wij onderzoeken dit graag samen met jou.

Hierbij hebben wij jouw hulp nodig!

Help mee om in het groeiseizoen, van april tot en met september, het stedelijk water nog beter in beeld te krijgen. Doe je mee? Vul dan het aanmeldformulier in.

Waarom doen we dit onderzoek?

De informatie, die wij met jullie willen gaan verzamelen, is een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans die het waterschap en gemeenten laten uitvoeren om de ontwikkeling van de stedelijke en landelijke waterkwaliteit te volgen. Deze informatie kan ons helpen bij het verbeteren van (de aanpak van) de waterkwaliteit en ecologie in het stedelijk gebied.

Doe je ook mee?

Voor het onderzoek gebruik je een telefoon (voor foto’s) en het vragenformulier. Daarnaast heb je een secchi-schijf of meethark nodig om het doorzicht en de waterdiepte te bepalen. Lees de instructie voor het maken van een secchi-schijf.  Je kunt ook een eigen hark gebruiken, waar je de hoogte op zet. Zie de foto's op deze pagina. 
Ook is het altijd handig om een afvalknijper en tasje bij de hand te hebben om afval te verzamelen.


Meer informatie?

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail aan meetjewaterkwaliteit@hdsr.nl

De vragenlijst invullen

Let op: pas als je bent aangemeld, herkent de vragenlijst je e-mailadres en kan je de vragenlijst invullen. Het is handig om de link op de telefoon te openen. Vul je e-mailadres in (geen hoofdletters) en daarna kan je de vragenlijst invullen.

Bekijk de meetpunten in de viewer

Meet locaties Meet je waterkwaliteit

Bekijk de meetresultaten in de viewer

Meetresultaten meet je waterkwaliteit

Ga op de locatie staan en klik op het bolletje om het meetformulier te openen. Of gebruik de rechter muisknop om het meetformulier te openen.

Hoe maak je een secchi-schijf

Maken secchi schijf

Pak een lange steel / stok en bevestig een oude CD of DVD aan de onderkant en maak een maatverdeling op de stok.

Hoe maak je een meethark

Pak een hark, spuit of verf met watervaste verf de binnenkant van de hark wit en maak met potlood of watervaste stift een maatverdeling, 0-100cm.