Meet de waterkwaliteit in je buurt

We genieten allemaal van het water in onze leefomgeving. Maar wat is de kwaliteit van vijvers, sloten en grachten? Hoe helder is het water? Leven er eigenlijk wel genoeg planten en dieren in? Wij onderzoeken dit graag samen met jou.

Samen meten

Help je mee om in het groeiseizoen, van mei tot september, de waterkwaliteit van het water in jouw buurt nog beter in beeld te krijgen. Aan de hand van een vragenlijst met foto’s en uitleg kijken we naar de ontwikkeling van het waterleven, de aantallen en soorten waterplanten en oeverplanten.  
De informatie, die wij willen verzamelen, is een waardevolle aanvulling op de zogenaamde ecoscans die het waterschap en gemeenten laten uitvoeren om de ontwikkeling van de waterkwaliteit te volgen. Deze informatie kan ons helpen bij het verbeteren van (de aanpak van) de waterkwaliteit en ecologie in jouw buurt.

Help je ook mee?

Voor het onderzoek gebruik je een telefoon (voor foto’s) en een digitale vragenlijst. Daarnaast heb je een secchi-schijf of meethark nodig om het doorzicht en de waterdiepte te bepalen. Lees de instructie voor het maken van een secchi-schijf.  Je kunt ook een eigen hark gebruiken, waar je de hoogte op zet. Zie de foto's op deze pagina. 
Ook is het altijd handig om een afvalknijper en tasje bij de hand te hebben om afval te verzamelen.

Hoe meet je?

Bekijk de folder (pdf, 2.6 MB).

screenshot folder Hoe meet je waterkwaliteit bij jou in de buurt


Meer informatie?

Heb je vragen of hulp nodig? Stuur dan een e-mail aan meetjewaterkwaliteit@hdsr.nl

De vragenlijst Meet je waterkwaliteit invullen

Bekijk de meetresultaten in de viewer

Meetresultaten meet je waterkwaliteit

Ga op de locatie staan en klik op het bolletje om het meetformulier te openen. Of gebruik de rechter muisknop om het meetformulier te openen. De volgende dag is de ecologische score berekend. U kunt deze op de kaart zien, door in de legenda de ecologische score aan te zetten.

Hoe maak je een secchi-schijf

Maken secchi schijf

Pak een lange steel, stok of touw en bevestig een oude CD, DVD of een yoghurtdeksel aan de onderkant en maak een maatverdeling op de stok of het touw. Bevestig aan de onderkant een zware schroef, zodat de schijf naar de bodem kan zakken.

Hoe maak je een meethark

Pak een hark, spuit of verf met watervaste verf de binnenkant van de hark wit en maak met potlood of watervaste stift een maatverdeling, 0-100cm.