Molens en gemalen

Al vijf eeuwen lang houden we droge voeten door water uit onze polders weg te malen. Eerst met molens, later met stoom- en dieselgemalen, tegenwoordig met elektrische gemalen. Veel voormalige stoomgemaalgebouwen zijn nog wel aanwezig, maar in gebruik als woning of schuur.

Het waterschap heeft nog één poldermolen, één stoomgemaal en één dieselgemaal met de originele machines in bezit. Ze worden alle beheerd door enthousiaste vrijwilligers. Neem eens een kijkje in de wondere wereld van wind, stoom, diesel en stroom!

Poldermolen Bonrepas in Vlist

Molen Bonrepas

Bijna 400 jaar lang, sinds 1600, maalde deze wipwatermolen de polders Bonrepas en Noord-Zevender droog. Het scheprad aan de achterzijde kan het polderwater één meter omhoog malen naar de Vlist.

Tijdens Molen- en Gemalendag en op Open Monumentendag is de molen te bezichtigen.

Gemaal Kamerik-Teylingens

Gemaal Kamerik- Teylingens

Dit stoomgemaal (bouwjaar 1871) pompte met behulp van een scheprad water uit de polder Kamerik – Teylingens naar de Oude Rijn. Het stoomgemaal verving de Kamerickse molen die al in 1615 de polder Kamerik bemaalde. Het gemaal is een Rijksmonument en wordt beheerd door vrijwilligers, die het gemaal weer onder stoom willen brengen. Elke zaterdagochtend is het gemaal geopend, neem eens een kijkje!

Gemaal Papekop Diemerbroek

Gemaal Papekop Diemerbroek

Op het erf van de Broekmolen in Woerden staan de molenromp met daarin het dieselgemaal, de molenaarswoning, een voormalig hulpstoomgemaal en ernaast het hedendaagse elektrische gemaal. In de molenromp zijn de originele machines nog te bezichtigen. Op dinsdag werken de vrijwilligers van de Stichting gemaal Papekop aan het opknappen ervan. Bezoek die dag is welkom; wel graag aanmelden via  (06) 53354827

Waterbergingsgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht

Het voormalige boezemgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht is in 2015 ingericht als waterbergingsgebied. Van de zeven molens die vroeger het gebied bemaalden is er nog één over: de zesde boezemmolen. Deze is eigendom van het Zuid-Hollands landschap. De oude molenplaatsen zijn in het gebied nog goed te zien.

De Stichtse Rijnlanden en het Zuid-Hollands Landschap hebben nauw samengewerkt bij de inrichting van het waterbergingsgebied, dat een grote aantrekkingskracht heeft op vogels.

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht

gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht

Dit voormalige stoomgemaal met machinistenwoning werd gebouwd in 1872 en is tegenwoordig bezoekerscentrum. Het gemaal werd gebouwd om de zeven molens van het boezemgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht te ondersteunen.

Het bezoekerscentrum is van april tot en met oktober geopend van dinsdag tot en met zaterdag; daarbuiten voor groepen op afspraak.