Afkoppelen regenwater: goed voorbeeld doet goed volgen

Gepubliceerd op 24 april 2014

Misschien heeft u wel eens aan het afkoppelen van regenwater voor uw tuin gedacht. De zandgronden van de gemeenten Zeist, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en De Bilt (Bilthoven) zijn er zeer geschikt voor. Een aantal inwoners heeft er al goede ervaring mee.
Aan de hand van drie vragen leggen zij uit waarom zij hebben afgekoppeld en wat komt er zoal bij komt kijken.

Vraag en antwoord
Waarom heeft u afgekoppeld? Wat heeft u gedaan om het voor elkaar te krijgen? Hoe bevalt het u?
De heer Jonker uit Zeist "In eerste instantie heb ik afgekoppeld, omdat de afvoer het hemelwater niet kwijt kon en daardoor water overlast gaf op mijn terras (dit na hevige regenval waarop kennelijk de afvoer niet was berekend). Met andere woorden ik was al aan het afkoppelen, VOORDAT ik subsidie kon krijgen. Toen ik las dat ik subsidie kon krijgen voor verdere afkoppeling van het hemelwater heb ik die aanvraag ingediend." "Ik heb een plan gemaakt om ook alle andere hemelwater afvoeren af te koppelen. Dit plan heb ik ingediend en hierop subsidie verkregen. Hierop zijn nog aanpassingen gemaakt door de heer Caré van het waterschap. Daarna heb ik samen met een aannemer het plan uitgevoerd. (Overigens zijn de kosten niet helemaal gedekt door de subsidie)." "Ik ben gerust op de juiste bestemming van het hemelwater en heb geen last meer van de afvoer problematiek die eerder speelde."
De heer Bons uit Rhenen "Het principe van 'zo veel mogelijk regenwater in eigen tuin naar het grondwater' is juist en belangrijk! Ik vind het verspilling van energie wanneer dat allemaal naar de waterzuivering moet worden verpompt en dan wordt schoon gemaakt..." "Ik heb even goed nagedacht hoe ik met een minimum investering de afkoppeling effectief kan verwezenlijken. Ik tref het dat ik op een zandheuvel woon in Rhenen, waar het grondwaterpeil meer dan 10 m beneden het maaiveld is. En daardoor hebben we hier een heel goede waterdoorlatende bodem. Ik heb alle 6 (..) regenpijpen aan mijn woning afgekoppeld, door ze door te zagen. Via een korte horizontale pijp vloeit het regenwater naar het grasveld of naar een bloemenborder." "Prima. Dit systeem functioneert prima, geen regendruppel verdwijnt meer in het riool. De bloemen en het gras zijn er bar blij mee. De subsidie is daarna snel uitgekeerd."
De heer Veenendaal uit Doorn "Het is zonde als je goed bruikbaar regenwater zomaar in het riool laat lopen, zeker als je weet dat ons land in de toekomst steeds vaker met droogte te kampen krijgt. Bovendien kom je met de subsidie van het waterschap en de gemeente financieel redelijk uit." "Als je een beetje handig bent, kun je heel veel werk zelf doen. De materiaalkosten kun je van de subsidie goed betalen." "Het afkoppelen bevalt mij nog steeds goed. Ik heb altijd voldoende water in de regentonnen om te gieten en de rest vloeit in de tuin. De regelgeving en samenwerking met Gerard Caré van het waterschap waren duidelijk en tot tevredenheid."
De heer Wehmeijer uit Bilthoven "Ik wilde sowieso mijn regenpijpen gaan vervangen (ik had reeds het vermoeden dat er deels verstoppingen onder de grond waren). Ik ben bekend met het toenemen van regen en rioolwater en de problematiek daaromtrent. Wij hebben zelf daar al een paar keer last van ondervonden. De campagne van het waterschap met subsidiegeld gaf de doorslag." "Als ik mij goed kan herinneren heb ik foto’s gemaakt van de oude situatie en deze opgestuurd met een omschrijving / plattegrond.
Vervolgens hebben wij bezoek gekregen van de heer Caré van het waterschap. Hij heeft gekeken of wij daar inderdaad voor in aanmerking kwamen. Ook hebben wij foto’s gestuurd van de vernieuwde situatie."

"Heel erg goed. De regenpijpen lopen goed door (het is nu ook te controleren). Het water loopt mooi weg in de tuin en wij hebben nergens last van. Wij hebben onlangs nog de woning uitgebreid in de hoogte. En ook daar hebben wij de nieuwe dakgoot voorzien van ‘spuwers’ en pijpen die in de tuin lozen. Ik hoop en vermoed dat wij meedragen aan een simpele (en stuk goedkopere) manier om het riool te ontlasten. Daarbij lijkt het mij goed voor de lokale bodem en het grondwater. Kortom: een goed (slim) initiatief!"

Subsidie

De bewoners die hier boven hun ervaringen over afkoppelen delen, hebben hiervoor subsidie ontvangen van het waterschap. Deze subsidieregeling is gestopt op 1 september 2014.
De gemeente Rhenen en Utrechtse Heuvelrug hebben de subsidie verdubbeld als aan alle voorwaarden werd voldaan.

Afkoppelen is goed voor het milieu

Schoon regenwater dat op verharde oppervlakken valt, stroomt vaak samen met vuil afvalwater via het rioolstelsel naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt het 'schone' regenwater gezuiverd. Dat is niet alleen zonde, maar veroorzaakt ook steeds meer problemen. Problemen die deels zijn te voorkomen door regenwater af te koppelen van het riool.
Afkoppelen is relatief eenvoudig: de regenpijp afzagen, afdoppen en zorgen dat het regenwater in de bodem kan infiltreren. Bijvoorbeeld door de aanleg van een gootje of infiltratievoorziening.


Zie ook

De heer Bons uit Rhenen toont de afvoer van regenwater naar border

De heer Bons toont de afvoer van regenwater naar border

De heer Bons bij de afvoer van water op de garage naar planten

afvoer van water op de garage naar planten