Fietsroutes en wandelommetjes

Met deze fietsroutes en wandelommetjes die we zelf of in samenwerking met anderen hebben uitgegeven maak je kennis met het waterbeheer van vroeger en nu: met moderne gemalen en oude stoomgemalen, en met dijken, peilschaalhuisjes en wachthuispalen.

Wandelommetje Oude Sluis Nieuwegein

Wandelommetje Oude Sluis Nieuwegein

Met de izi-TRAVEL-app hebben we een korte waterwandeling door Vreeswijk (Nieuwegein) uitgezet. De audiotour voert je onder meer langs de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en over de Lekdijk met haar dijkpalen en schotbalkenloods. Download de app op je telefoon en krijg een kijkje achter de schermen van waterbeheer vroeger en nu!

Wandelommetje door Wijk bij Duurstede

Wandelommetje Wijk bij Duurstede

Met de izi-TRAVEL-app hebben we een korte waterwandeling door Wijk bij Duurstede uitgezet. De audiotour voert je onder meer langs de Waterpoort met haar waterstandsmonumenten, en langs de Inundatiesluis. Download de app op je telefoon en krijg een kijkje achter de schermen van waterbeheer vroeger en nu!

Wandelommetje Gekanaliseerde Hollandsche IJssel

Met de izi-TRAVEL-app hebben we een 3 km lange waterwandeling langs de oevers van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel uitgezet. Download de app op je telefoon en laat je meenemen in de geheimen van de trekvaart en de zoektocht naar de meeste ecologische en duurzame oever!

Fietsroute Lopikerwaard

Boormalige stoomgemaal Benschop

Met deze fietsroute van ca 40 km door de Lopikerwaard maak je kennis met molens, gemalen, dijkhuizen en peilschaalhuisjes.

Je fietst langs het schilderachtige riviertje de Vlist en over de Lekdijk met haar weidse uitzicht.

Van deze route is een papieren en een uitgebreide digitale (izi-TRAVEL)-versie beschikbaar.

Fietsroute Rondje Plofsluis

Fietsroute Rondje Plofsluis

Met deze route van 43 km ontdek je de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuid-oosten van Utrecht.

Je krijgt een beeld van de werking van het watersysteem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie èn van dat van tegenwoordig.

De route is ook digitaal beschikbaar via de Fietsersbond Routeplanner.

Fietsen langs sluizen en forten vanuit Wijk bij Duurstede

Inundatiesluis Wijk

Deze drie routes vanuit Wijk bij Duurstede van 29, 42 en 63 kilometer voeren je langs sluizen en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals Fort Vechten en Fort Honswijk, de rivier de Kromme Rijn en vele sluizen. Ze maken allemaal onderdeel uit van dit oerhollandse verdedigingssysteem. Veel van die sluizen en inundatiekanalen gebruiken we nog steeds in het hedendaagse waterbeheer.

De fietsroutes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt (TOP) bij de stadshaven in Wijk bij Duurstede vlakbij de inundatiesluis. De routes zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede, VVV Kromme Rijnstreek en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.

Meer informatie over watererfgoed

KamerikTeylingens met kolenloods

In ons gebied zijn nog veel sporen van het vroegere waterbeheer te vinden: van verhoefslagpaal tot stoomgemaal, en van inundatiesluis tot peilschaalhuis.

Neem eens een kijkje op onze watererfgoedpagina's en laat je verrassen door de rijke geschiedenis van onze ruim 175 rechtsvoorgangers!