Fietsroutes en wandelommetjes

Met deze fietsroutes en wandelommetjes die we zelf of in samenwerking met anderen hebben uitgegeven maak je kennis met het waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) van vroeger en nu: met moderne gemalen en oude stoomgemalen, en met dijken, peilschaalhuisjes en wachthuispalen.

Wandelommetje Wijk bij Duurstede

20200819_101925

Met de izi-TRAVEL-app hebben we een korte waterwandeling door Wijk bij Duurstede uitgezet. De audiotour voert je onder meer langs de Waterpoort met haar waterstandsmonumenten, en langs de Inundatiesluis. Download de app op je telefoon en krijg een kijkje achter de schermen van waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) vroeger en nu!

Wandelommetje Oude Sluis Nieuwegein

Oude Sluis Vreeswijk (Nieuwegein)

Met de izi-TRAVEL-app hebben we een korte waterwandeling door Vreeswijk (Nieuwegein) uitgezet. De audiotour voert je onder meer langs de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en over de Lekdijk met haar dijkpalen en schotbalkenloods. Download de app op je telefoon en krijg een kijkje achter de schermen van waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) vroeger en nu!

Meer informatie over watererfgoed

KamerikTeylingens met kolenloods202005_web

In ons gebied zijn nog veel sporen van het vroegere waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren) te vinden: van verhoefslagpaal tot stoomgemaal, en van inundatiesluis tot peilschaalhuis.

Neem eens een kijkje op onze watererfgoedpagina's en laat je verrassen door de rijke geschiedenis van onze ruim 175 rechtsvoorgangers!

Fietsroute Lopikerwaard

Voorzijde Fietsen langs dijken en gemalen in de Lopikerwaard

Met deze fietsroute van ca 40 km door de Lopikerwaard maak je kennis met molens, gemalen, dijkhuizen en peilschaalhuisjes.

Je fietst langs het schilderachtige riviertje de Vlist en over de Lekdijk met haar weidse uitzicht.

Van deze route is een papieren en een uitgebreide digitale (izi-TRAVEL)-versie beschikbaar.

Fietsroute Rondje Plofsluis

Voorkant folder Rondje Plofsluis

Met deze route van 43 km ontdek je de sluizen, dijken en kanalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie ten zuid-oosten van Utrecht.

Je krijgt een beeld van de werking van het watersysteem van de Nieuwe Hollandse Waterlinie èn van dat van tegenwoordig.

De route is ook digitaal beschikbaar via de Fietsersbond Routeplanner.

Fietsen langs sluizen en forten vanuit Wijk bij Duurstede

Inundatiesluis Wijk_web

Deze drie routes vanuit Wijk bij Duurstede van 29, 42 en 63 kilometer voeren je langs sluizen en forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals Fort Vechten en Fort Honswijk, de rivier de Kromme Rijn en vele sluizen. Ze maken allemaal onderdeel uit van dit oerhollandse verdedigingssysteem. Veel van die sluizen en inundatiekanalen gebruiken we nog steeds in het hedendaagse waterbeheer ( is het totaal aan activiteiten die tot doel hebben om het grond- en oppervlaktewater zo goed mogelijk te beheren).

De fietsroutes starten vanaf het Toeristisch Overstappunt (TOP) bij de stadshaven in Wijk bij Duurstede vlakbij de inundatiesluis. De routes zijn ontwikkeld in een samenwerking tussen provincie Utrecht, gemeente Wijk bij Duurstede, VVV Kromme Rijnstreek en Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden.