Fietsroute Utrechts water! Vriend of vijand?

Deze fietsroute voert je langs dijken, kanalen en gemalen in en rond Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Houten. Met deze route, gemaakt ter gelegenheid van de viering van 900 jaar waterbeheer in De Stichtse Rijnlanden, krijg je een beeld van het waterbeheer van vroeger en nu. De tocht vertrekt vanaf Het Utrechts Archief, waar van 22 maart tot en met 11 november 2022 de tentoonstelling 'Water! Vriend of vijand?' te bezichtigen is.

Starten met de circa 50 kilometer lange route kan ook op andere plekken op het traject.

Duizenden keren aan voorbij gefietst

De route laat je details zien, waar je waarschijnlijk al duizenden keren aan voorbij bent gefietst. Zoals oude peilschalen, grenspalen en wachthuizen. Hoe werkte het systeem van inlaten, sluizen, dijken en kanalen vroeger en hoe gebeurt dat nu? Van veel gebeurtenissen die op de tentoonstelling aan de orde komen, zijn de sporen nog steeds langs de dijk te zien: bijvoorbeeld de wielen (oude doorbraakkolken) van dijkdoorbraken, zoals die van 1624 in ’t Waal, en de waakhuizen, waar de leden van het dijkleger naartoe moesten opkomen bij hoogwater. Maar ook de zoektocht naar nieuwe waterbergingsgebieden, de versterking van de Lekdijk en de aanvoer van zoetwater naar het westen van Nederland.

Fietsroute bekijken en de audiotour volgen via de app

De fietsroute Utrechts water! Vriend of vijand is te volgen via de izi-TRAVEL-app op je mobiel.

Download de izi-TRAVEL-app en zoek op Utrechts water! Vriend of vijand? Je kunt de route met audiofragmenten, foto's en routeaanwijzigingen nu volgen via je mobiel. De audiofragmenten afspelen en de teksten en foto's bekijken kan trouwens ook vanuit je luie stoel via je tablet of pc. Je mist dan wel de frisse buitenlucht en weidse luchten die je tijdens de echte tour beleeft!