Fietsroute 'Sporen van de dijkdoorbraak van 1624 in Utrecht'

In 2024 is het precies vierhonderd jaar geleden dat de Lekdijk doorbrak bij Tull en 't Waal. Het water stroomde toen tot in de grachten van Amsterdam, en ook een groot deel van de huidige Randstad kwam onder water te staan.

Sporen van de overstroming, een nationale ramp

Deze fietsroute van ongeveer vijftig kilometer leidt je langs de zichtbare sporen van die ramp, en langs andere plekken die een beeld geven van ruim negenhonderd jaar waterbeheer. De route voert je via fietsknooppunten door Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Harmelen en Utrecht.

Van wiel naar gevelsteen

Vanaf de plek van de dijkdoorbraak in Tull en 't Waal fiets je via Vreeswijk (Nieuwegein) en IJsselstein. Je volgt als het ware de route van het overstromingswater naar Harmelen, waar je een heel bijzondere gevelsteen treft, die herinnert aan de dijkdoorbraak.

De wielen bij Tull en 't Waal aan de Lekdijk
De wielen bij Tull en 't Waal aan de Lekdijk

Uitgifte van eeuwigdurende obligaties aan het Utrechtse Janskerkhof

Daarna fiets je door naar Utrecht, waar in de voormalige Statenkamer aan het Janskerkhof Dirk Modé meer dan vijftig eeuwigdurende obligaties uitgaf om het herstel van de dijk te financieren. Vierhonderd jaar later keren wij als waterschap nog steeds rente uit op één ervan. Het is de oudste obligatie ter wereld waarop nog steeds rente wordt uitbetaald.

Tijdlijn van de dijkdoorbraak van 1624

Op onze website kun je in de tijdlijn van 1624 lezen welke maatregelen onze voorgangers troffen na de dijkdoorbraak.

Langs UNESCO Werelderfgoed Hollandse waterlinies

In de 17e en 18e eeuw brak de Lekdijk meerdere keren door: na de ramp van 1624 ook in 1638, 1749 en 1751. Steeds met verstrekkende gevolgen. Daarna in de Utrechtse regio niet meer. Wel werd in de 19e eeuw de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd: een verdedigingslinie die gebruik maakte van water. Door grootschalig land gepland te laten overstromen (inunderen) kon de vijand tegengehouden worden. In het tweede deel van de route fiets je langs verschillende forten en inundatiekanalen van dit UNESCO-Werelderfgoed Hollandse waterlinies.

Blijft jouw huis droog na een overstroming?

Hoewel de Lekdijk de afgelopen eeuwen meerdere keren versterkt is, kan bij een dijkdoorbraak het water nog steeds tot Amsterdam komen. Die kans is klein, maar de gevolgen enorm: dodelijke slachtoffers en een miljardenschade. Daarom versterken we de Lekdijk en bereiden we ons, samen met crisispartners, voor op de kleine kans dat de dijk toch doorbreekt. Weet jij of jouw huis droog blijft na een grote overstroming? En wat je dan moet doen? Tik je postcode eens in op overstroomik.nl, en bekijk wat dit voor jou betekent!


De papieren fietsroute 'Sporen van de dijkdoorbraak in 1624 in Utrecht'

De papieren versie leidt je via knooppunten langs de route. Met de digitale izi-TRAVEL route krijg je nog veel meer informatie over de dijkdoorbraak en negen eeuwen waterbeheer.

De papieren fietsroute is tijdens openingsuren af te halen bij:

  • het waterschapskantoor aan de Poldermolen 2, de bibliotheek en het gemeentehuis in Houten;
  • de bibliotheek in City, het dorpshuis Fort Vreeswijk en buurtplein Zuid in Nieuwegein;
  • de bibliotheek aan de Neude in Utrecht.

Routeaanwijzingen

Fietsroutekaart met routepunten

izi-TRAVEL

De fietsroute is te volgen via de izi-TRAVEL-app. Download de izi-TRAVEL-app op je smartphone uit je appstore en zoek op 'dijkdoorbraak Utrecht'. Volg bij het fietsen de route op de kaart. Bij elk routepunt krijg je een waarschuwing. Stop om de toelichting op het punt te lezen of te beluisteren, en bekijk de foto's, filmpjes of animaties.

Je kunt de fietsroute via deze link Sporen van de dijkdoorbraak van 1624 in Utrecht ook vanuit je luie stoel bekijken. Veel plezier!

Start van de route

Je kunt de route vanaf ieder punt starten, maar het meest logische is om te beginnen bij de plek van de doorbraak, aan de Lekdijk. Kom je met de auto? Parkeer die dan op het parkeerterrein bij recreatieterrein Tull en 't Waal aan de Ossenwaard.

Fietsknooppunten

De route volgt deze fietsknooppunten:

16, 15, 17, 19, 20, 25, 22, 23, 24, 80, 81, 79, 89, 29, 36, 32, 76, 21, 19, 19, 15, 52, 26, 31, 31, 38, 37, 34, 33, 32, 27, 68, 6, 15, 16, 3, 14