Docenten basisonderwijs

ONLINE: Droppie Water (groep 1 t/m 8)

droppie_water_(gekleurd)

Droppie Water leert kinderen van 4 tot 12 jaar alles over water en het werk van de waterschappen

  • Droppie heeft een eigen website met lesmateriaal en spelletjes
  • en hij heeft al vijf stripboekjes!!!

ONLINE: Klokhuis-serie over water

Waterpeil2

NTR lanceerde voorjaar 2018 een nieuwe Klokhuis-serie over water. In tien afleveringen duik je in onderwerpen zoals waterpeilbeheer, vissentrek, veilige dijken en zwemmen in natuurwater. Aflevering 1 over het waterpeil is opgenomen bij De Stichtse Rijnlanden: hoe regelen de waterschappen het waterpeil in sloot en rivier? Wat doet een gemaal en hoe werkt een stuw (waterbouwkundig kunstwerk dat als doel heeft om water in een loop, beek of rivier op te stuwen)? Janouk laat alles zien! Kijk de uitzendingen terug, goed te gebruiken bij lessen over Nederland Waterland.

ONLINE: lesmateriaal over hoosbuien

bb4327cf-2ad0-4f83-a478-92ef7e65ec47

Uw leerlingen ontdekken hoe dorpen en steden klimaat-proof kunnen worden.

ONLINE: lesmateriaal over het riool

nep-drol op hand

Of het nou Wereldtoiletdag is of niet: les krijgen over de wc en het riool blijft leuk. Wat gebeurt er als je doortrekt? En wat moet je vooral NIET doortrekken? Stichting Rioned heeft twee lespakketten voor het basisonderwijs.

BEPERKT: Gastlessen (vanaf gr1) en buitenlessen (vanaf gr5)

IMG_1642 Michel en Martin geven uitleg

De Stichtse Rijnlanden biedt gastlessen en buitenlessen op maat, ter ondersteuning van uw lesmethode of waterproject. LET OP: in verband met het coronavirus, zijn de mogelijkheden op dit moment heel beperkt!!

ALLEEN ONLINE: Excursies van het waterschap

_FAS0915 Excursiegroep krijgt uitleg over rioolwaterzuivering

Zelf kijken hoe het werkt: een rioolwaterzuivering (Proces waarbij afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt, waarna het gereinigde water op het oppervlaktewater wordt geloosd) of een gemaal. LET OP: in verband met het coronavirus en strenge maatregelen, zijn excursies op dit moment niet mogelijk. We bieden online alternatieven via onderstaande links.

Samenwerkingsprojecten

De Stichtse Rijnlanden doet vaak mee aan landelijke educatieve projecten voor het basisonderwijs:

Onderzoek een sloot met Waterdiertjes.nl (april-oktober)

b190b9bcae39ee6b68c160e3e6f45456_L

Help het waterschap, onderzoek een sloot! Welke waterdiertjes leven er? Doe mee met uw klas. Het is heel eenvoudig. Vul een witte emmer met slootwater. Pak een schepnet, vis de waterdiertjes voorzichtig uit de sloot en laat ze zwemmen in de emmer. Welke soorten zien de leerlingen? En hoeveel diertjes per soort tellen zij? Geef alle resultaten door op waterdiertjes.nl Daar is ook ondersteunend lesmateriaal te downloaden.

Verder zoeken naar lesmateriaal (groep 1 t/m 8)

Kijk bij andere aanbieders van leermiddelen en activiteiten over water.