Docenten basisonderwijs

Thuis online leren over water

In verband met de maatregelen rond het coronavirus, zijn alle gastlessen en veldlessen vanaf 16 maart 2020 afgelast. Nieuwe aanvragen zijn op dit moment niet mogelijk. Gelukkig hebben we een alternatief: online lesmateriaal over water, klimaat, dijken enzovoorts. Klikplaten, filmpjes, opdrachten en games om leuk om (t)huiswerk mee te maken!

Online: Droppie Water (groep 1 t/m 8)

droppie_water_(gekleurd)

Droppie Water leert kinderen van 4 tot 12 jaar alles over water en het werk van de waterschappen.

  • Droppie heeft een eigen website met lesmateriaal en spelletjes
  • en hij heeft al vijf stripboekjes!!!

Online: Klokhuis-serie over water

Waterpeil2

NTR lanceerde voorjaar 2018 een nieuwe Klokhuis-serie over water. In tien afleveringen duik je in onderwerpen zoals waterpeilbeheer, vissentrek, veilige dijken en zwemmen in natuurwater. Aflevering 1 over het waterpeil is opgenomen bij De Stichtse Rijnlanden: hoe regelen de waterschappen het waterpeil in sloot en rivier? Wat doet een gemaal en hoe werkt een stuw (waterbouwkundig kunstwerk dat als doel heeft om water in een loop, beek of rivier op te stuwen)? Janouk laat alles zien! Kijk de uitzendingen terug, goed te gebruiken bij lessen over Nederland Waterland.

Online: lesmateriaal over hoosbuien

Ontdek wat jij kunt doen om jouw straat klimaat-proof te maken.

Online: lesmateriaal over het riool

nep-drol op hand

Of het nou Wereldtoiletdag is of niet: les krijgen over de wc en het riool blijft leuk. Wat gebeurt er als je doortrekt? En wat moet je vooral NIET doortrekken? Stichting Rioned heeft twee lespakketten voor het basisonderwijs.

TIJDELIJK NIET: Gastlessen (vanaf gr1) en buitenlessen (vanaf gr5)

IMG_1642 Michel en Martin geven uitleg

De Stichtse Rijnlanden biedt gastlessen en buitenlessen op maat, ter ondersteuning van uw lesmethode of waterproject.

TIJDELIJK NIET: Excursies van het waterschap

_FAS0915 Excursiegroep krijgt uitleg over rioolwaterzuivering

Zelf kijken hoe het werkt: een rioolwaterzuivering (Proces waarbij afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt, waarna het gereinigde water op het oppervlaktewater wordt geloosd) of een gemaal.

Samenwerkingsprojecten

De Stichtse Rijnlanden doet vaak mee aan landelijke educatieve projecten voor het basisonderwijs:

Excursies van andere aanbieders

Waterdiertjes.nl

Help het waterschap, onderzoek een sloot! Welke waterdiertjes leven er? Doe mee met uw klas. Het is heel eenvoudig. Vul een witte emmer met slootwater. Pak een schepnet en vis de waterdiertjes voorzichtig uit de sloot en laat ze zwemmen in de emmer. Welke soorten zien de leerlingen? En hoeveel diertjes per soort tellen zij? Geef alle resultaten door op waterdiertjes.nl Daar is ook ondersteunend lesmateriaal te downloaden.

Verder zoeken naar lesmateriaal (groep 1 t/m 8)

Kijk bij andere aanbieders van leermiddelen en activiteiten over water.