Nieuws
De toolboxkaart voor de aanleg van agrarische wasplaatsen is recentelijk gewijzigd.
Het DAW helpt boeren en tuinders om meer grip te krijgen op bodem- en waterbeheer.
Boeren kunnen landschapselementen in eigendom van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden niet opgeven voor de ecoregeling.
Vanaf 2024 zamelt Stichting Opruiming Restanten en Lege Verpakkingen (STORL) naast verpakkingen ook restanten van gewasbeschermingsmiddelen in.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden meet op verschillende locaties de oppervlaktewaterkwaliteit. Eén van deze meetnetten is het meetnet gewasbeschermingsmiddelen.
Gemaaid gras in sloten onttrekt erg veel zuurstof uit het water en zorgt daarmee voor een verslechtering van de waterkwaliteit.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft de subsidieregeling Regionaal Partnerschap voor water en bodem opengesteld per 12 april 2023. De regeling is bedoeld om boeren handvatten te bieden om samen met het waterschap te werken aan duurzaam agrarisch waterbeheer.
Om de waterkwaliteit en biodiversiteit te beschermen worden vanaf 1 maart 2023 langs watergangen bufferstroken verplicht waarop geen mest, chemische gewasbeschermingsmiddelen of biociden gebruikt mogen worden.
Vanaf 16 februari 2023 mogen agrariërs weer mest uitrijden over het land.
Op een boerenerf vinden allerlei activiteiten plaats. Hierbij kunnen perssappen vrijkomen en ontstaat percolaat. Via erfafspoeling kunnen die in de sloot terecht komen, met gevolgen voor de waterkwaliteit.