Baggeren van een sloot of een andere watergang
Informatie over baggerrichtlijnen vindt u op onze pagina Gedragscode Wet Natuurbescherming - HDSR intra
Primaire watergangen:
- worden gebaggerd door het waterschap of een ander openbaar lichaam.
Secundaire watergangen:
- worden gebaggerd door het waterschap of een ander openbaar lichaam.
Tertiaire watergangen:
- worden gebaggerd door eigenaar van het perceel dat grenst aan een sloot.
Wilt u weten welke type watergang voor u geldt? Maak dan gebruik van de kaart. Meer informatie over baggeren vindt u Baggeren - HDSR
Veel gestelde vragen over baggeren
Om ervoor te zorgen dat u over 4 jaar niet opnieuw wordt opgeschouwd voor dezelfde watergang raden wij aan om meer bagger te verwijderen waar mogelijk. Wij gaan uit van een baggeraanwas van 2 centimeter per jaar. Dit kan altijd per watergang verschillen. Mocht u na de baggerwerkzaamheden net voldoen aan de gestelde eisen, dan is het goed mogelijk dat u over 4 jaar opnieuw opgeschouwd gaat worden. Is er sprake van een harde zandbodem, dan geldt dit natuurlijk niet. U kant dan niet meer bagger weghalen.
Als u zelf niet beschikt over machines, is het heel gebruikelijk om een loonwerker in de buurt te vragen om de werkzaamheden voor u uit te voeren. De kosten zijn afhankelijk van de lengte van de sloot, en of deze goed te bereiken is. Vooraf een offerte aanvragen voorkomt dat u voor verassingen komt te staan.
Als u de mogelijkheid heeft kan de bagger op het perceel gezet worden. Of misschien bij een gedeelte watergang kunt u het in overleg met de aangrenzende eigenaar het op de andere kant zetten. Als dat niet mogelijk is, kan u ervoor kiezen om de bagger af te voeren, maar daaraan zitten voor u meer kosten verbonden.
Het waterschap verleent u geen ontheffing van de onderhoudsplicht als de machines er niet bij kunnen.
Wanneer u ziet dat er te veel bagger in de watergang ontstaat, waardoor de sloot niet meer op diepte is, dan is het tijd om de bagger te verwijderen. Als waterschap controleren we eens per jaar of de watergangen op voldoende diepte zijn gebracht.
Er zijn veel manieren om de bagger te verwijderen.Kleine stukjes kunnen soms nog wel met de ouderwetse baggerbeugel met net uit de sloot verwijderd worden, maar grotere stukken vereist meer tijd en inspanning. U kunt er dan voor kiezen om de bagger machinaal uit de watergang te verwijderen door een loonwerker. Loonwerkers hebben vaak de nieuwste machines die speciaal ontworpen zijn voor moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld tussen de bebouwing.
Dat is afhankelijk van de locatie en of u het hele jaar makkelijk bij kan komen. Soms is het in de wintermaanden te nat om er met machines bij te kunnen komen. Maar soms kiest men er voor om het bijvoorbeeld in het najaar uit te voeren, zodat in het voorjaar de ingedroogde bagger mooi ingezaaid kan worden of als grond verzameld wordt om elders op het perceel toe te passen.
Het is mogelijk dat de watergang naast uw perceel een scheidingsloot is tussen u en uw buurman. Voor een scheidingsssloot is in de meeste gevallen beide aangrenzende eigenaren verantwoordelijk voor de bagger in de watergang. We adviseren hierin altijd om gezamenlijke afspraken te maken om de bagger te verwijderen. Naast een beter resultaat kan dit ook voordeel opleveren in de kosten van uitvoering. In enkele gevallen ligt de watergang op het perceel van de buurman. Kijk hiervoor in de Legger van het waterschap.
In sommige gevallen is het perceel aan de andere kant van de watergang van een gemeente, Rijkswaterstaat, provincie of spoorpartij. Ook hiervoor geldt dat beiden een onderhoudsplicht hebben. Wij adviseren om contact met elkaar op te nemen om onderhoudsafspraken te maken.
Demonstratie baggerspuiten en ecologisch slootschonen
Een demonstratiemiddag op de boerderij van P. van Mastwijk in Alphen aan de Rijn. Verschillende loonwerkers tonen hun manier van schonen. De eerste 4 machinecombinaties zijn voor het jaarlijks onderhoud (begroeiing wordt verwijderd en de kanten worden opgehaald). Hierna volgen 3 baggerspuitcombinaties (de aanwezige bagger wordt over het land gespoten). Met deze combinatie sla je twee vliegen in een klap: de bagger wordt gebruikt als meststof voor het land en de watergang blijft op voldoende diepte.
Een initiatief van de Groene Klaver en Stichting Gebiedscoördinatie Gouwe-Wiericke in samenwerking met de waterschappen Rijnland en de Stichtse Rijnlanden.
Wet- en regelgeving
Bekijk de wet- en regelgeving voor het onderhoud op dijken, sloten en andere watergangen
Overheid.nl over uw buurt
Blijf op de hoogte van berichten vanuit de overheid die van invloed zijn op uw omgeving. Dit kan via de e-mailservice of app van ‘Over uw buurt’.
Contact
Het Schouwteam is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur
Telefoon (030) 209 73 65