Omgevingswet

Wat is de Omgevingswet?

Vanaf 1 januari 2024 is er één wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en verblijven: De Omgevingswet. Deze nieuwe wet geldt voor alle inwoners en ondernemers in Nederland. In de Omgevingswet staan alle regels voor alles wat u buiten ziet, hoort en ruikt. Bijvoorbeeld: milieu, bodem, water, wegen, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw. Bekijk de animatie voor een korte uitleg over de Omgevingswet.

Animatie over de Omgevingswet

U krijgt met de Omgevingswet te maken als…

  • u iets wilt bouwen of verbouwen aan uw huis of uw tuin. Maar ook als u een steiger wilt plaatsen aan de waterkant, een boom wilt kappen of als u een loods wilt laten plaatsen naast uw bedrijfspand. U bent dan initiatiefnemer en moet uitzoeken of u een vergunning nodig heeft. Dat kan online in het Omgevingsloket.
  • er iets gaat veranderen in uw omgeving, bijvoorbeeld omdat iemand anders iets wil bouwen of verbouwen. U kunt dan belanghebbende zijn. In de Omgevingswet staat wat de mogelijkheden zijn om uw mening over die plannen te geven. Dit noemen we participatie.

Vergunningen voor en na 1 januari 2024

Heeft u al een vergunning gekregen?
Dan blijft deze gewoon geldig. U raakt een verleende vergunning niet kwijt door invoering van de Omgevingswet.

Heeft u voor 2024 wel een vergunning aangevraagd maar nog niet gekregen?
Dan nemen we uw aanvraag in principe in behandeling volgens het oude recht. U moet dan wel zorgen dat alle benodigde stukken op tijd zijn aangeleverd.

Vragen over de Omgevingswet?

Kijk eerst bij de veelgestelde vragen of uw vraag (en het antwoord) daarbij staat.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning of het doen van een melding, of wilt u een overleg aanvragen? Stuur dan een mail naar vhpost@hdsr.nl. Vermeld in uw bericht uw naam en adres, en omschrijf kort wat uw vraag precies is.

Veelgestelde vragen Omgevingswet