De sloop van de oude installatie
Nu de nieuwe rioolwaterzuivering in gebruik is, is de oude overbodig. Voor de bouw van de nieuwe rwzi zijn al enkele objecten van de oude zuivering gesloopt, maar het overgrote deel van de objecten resteert nog, waaronder tien nabezinktanks. Vanaf april 2021 start de sloop.
Uitvoering
Omdat de zuivering in een bebouwde omgeving staat, is het beperken van hinder (stof, trillingen en geluid) voor ons een belangrijke eis. De werkzaamheden gaan uitgevoerd worden door Beelen. Op www.beelen.nl kan je meer informatie vinden over het bedrijf. De aannemer zal er alles aan doen om overlast te beperken. Er worden o.a. verschillende technieken toegepast om hinder te voorkomen.
Planning
De sloop is verplicht vanuit de milieuvergunning om ruimte vrij te maken voor een warmtepomp van Eneco en voor de toekomstige inrichting van het terrein.
De planning van de sloop ziet er vooralsnog als volgt uit:
- Eind februari worden 26 bomen gekapt, omdat deze de sloop niet overleven en/of voor een onveilige situatie tijdens de werkzaamheden zorgen. Voor alle gekapte bomen zal nieuwe aanplant komen.
- In maart start Beelen met de voorbereidingen van de sloop, zoals het aanleveren van materieel.
- In april start de sloop van het gedeelte van de oude installatie waar Eneco een warmtepomp gaat bouwen. De warmtepomp gaat middels aquathermie warmte leveren aan 20.000 huishoudens. Meer informatie over de pomp staat op de website van Eneco.
- Daarna begint de sloop van vier nabezinktanks in de noordoost hoek van het terrein.
- De sloop van de oude installatie gaat ongeveer één tot anderhalf jaar duren.
Blijf op de hoogte
U kunt onze website www.hdsr.nl/slooprwzi raadplegen voor de laatste informatie over de sloop. Tevens kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via slooprwziutrecht@hdsr.nl.
Ook kunt u op de hoogte blijven via de BouwApp. Deze is te downloaden via de Google Play Store en de Apple Appstore. In deze app kunt u zoeken naar "Sloop voormalige rwzi Utrecht". Door deze pagina te volgen wordt u via notificaties op de hoogte gehouden.
Veelgestelde vragen sloop oude installatie
De sloop gaat ongeveer 1 tot 1,5 jaar duren. De sloop duurt zo lang, omdat de betonnen constructies van de nabezinktanks enorm robuust zijn. Het kost veel moeite om alle beton uit deze tanks te halen.
De daadwerkelijke sloop begint in de zomer, omdat we niet willen wachten met de bouw van de warmtepomp van Eneco, die op de sloop volgt. De warmtepomp gaat straks 20.000 huizen verwarmen met restwarmte van gezuiverd afvalwater.
Er worden grote gecamoufleerde containers langs het terrein geplaatst die de meeste geluidsoverlast tegenhouden. Daarnaast wordt voor een groot deel gewerkt ‘in de natte’. Dat wil zeggen dat een klein laagje water op het te slopen oppervlak blijft staan, waardoor het geluid fors wordt gedempt. Op sommige plekken is dit helaas niet mogelijk.
Beelen werkt van 7:00 uur – 19:00 uur.
Er worden trillingsmeters opgehangen die het trillingsniveau in de gaten houden. Als het niveau te hoog wordt en het risico op schade toeneemt, wordt onmiddellijk gestopt met de sloopwerkzaamheden. De situatie wordt dan geëvalueerd en er wordt gekeken naar een oplossing. Wij verwachten niet dat de trillingen schade gaan opleveren.
Er zijn meerdere redenen waarom de bomen niet behouden kunnen worden:
- De veiligheid tijdens de sloopwerkzaamheden. De bomen staan nabij of op betonnen constructies en leidingen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren voor de slopers op het terrein.
- Sommige bomen verkeren in een matige conditie. De levensverwachting van die bomen wordt daardoor niet hoog ingeschat. De verwachting is dat die bomen de sloop niet gaan overleven en dat het verplaatsen van de bomen niet meer zal baten.
- Enkele objecten kunnen niet bereikt worden doordat de bomen in de weg staan. Er kan helaas niet om de bomen heen worden gewerkt.
- Voor alle bomen zal herplanting plaatsvinden.
HDSR is de toekomstige en tijdelijke invulling van het vrijkomende terrein momenteel aan het onderzoeken. Dit terrein is in principe de locatie voor de herbouw van een nieuwe zuivering over 30-40 jaar, als de huidige zuivering weer is afgeschreven. Vanuit dat uitgangspunt kijkt HDSR naar mogelijkheden. Voordat we in overleg treden met de omgeving, kijken we eerst naar de manier waarop de omgeving een rol kan spelen. Hierover zal te zijner tijd worden gecommuniceerd.
Hoewel alle installaties en leidingen grondig zijn schoongemaakt, is er altijd een kans aanwezig dat er geur vrij kan komen. De kans achten we hierop klein, maar het is niet uit te sluiten. Indien nodig, zullen we de geurende stoffen afdekken met water.
Informatievideo over de sloop
Op ons Youtubekanaal hebben wij een video gepubliceerd met meer informatie over de sloop van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. In deze video laten wij u zien welk deel er gesloopt gaat worden, hoe wij dit gaan doen en welke maatregelen wij nemen om de overlast te beperken. Door op de afbeelding te klikken, gaat u gelijk door naar de video.