Grondwateroverlast door langdurige regenval

Gepubliceerd op 21 februari 2024

- Opnieuw geplaatst op 21 februari

Het is nat, natter, natst. De afgelopen maanden is er langdurige neerslag gevallen. Vanwege deze grote hoeveelheden regen is de bodem op veel plaatsen helemaal verzadigd: het water kan niet meer in de bodem zakken. Hierdoor stijgt het niveau van het grondwater ook flink. Als de grondwaterstand zo hoog is, kan er overlast ontstaan. Met name op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug kan dit leiden tot water in de kelder of kruipruimte. Uiteraard is dit een hele vervelende situatie als u hier last van heeft.

De afgelopen jaren waren erg droog. Daardoor zijn de grondwaterstanden steeds laag geweest en ontstond er geen grondwateroverlast. Door de langdurige regenval is de grondwatervoorraad weer helemaal aangevuld. Doordat het water langzaam wegzakt en er geen verdamping is kunnen de grondwaterstanden wel tot het voorjaar hoog blijven. Mensen die dicht bij de rivieren wonen kunnen de laatste tijd ook overlast hebben van kwel door het hoge water in de rivier.

Water in de kelder: wat kunt u doen?

Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor een waterdichte kelder. Water in kelders komt vaak voor bij oudere huizen, doordat de muren, vloer of aanhechting muur/vloer scheurtjes bevatten. Als de kelder niet waterdicht is, kan er door een hoge grondwaterstand of hevige regenbuien water naar binnen sijpelen. Het kan ook zijn dat er een lek in de regenpijp of dakgoot zit, waardoor het regenwater via de muur naar binnen komt. Water in de kelder kan schade aanrichten aan spullen die daar opgeslagen staan. Deze kunt u het beste op hoger gelegen schappen of kasten zetten.

Water in de kruipruimte

Water in de kruipruimte is niet altijd een probleem. Als het water niet via de muren omhoog kruipt of schade aanricht aan buizen en bedrading, is er niks aan de hand. In de bouwvoorschriften voor nieuwbouwwoningen staat dat het woongedeelte van de woning waterdicht moet zijn.