Open monumentendag: “Waterknoop” Polsbroek trekt veel publiek

Gepubliceerd op 20 september 2021

Zaterdag 11 september werd de jaarlijkse open monumentendag georganiseerd en dit jaar stond ook Polsbroek in het zonnetje. Veel Polsbroekers kwamen hierop af en het was een goed moment om de geschiedenis en de toekomst van deze locatie te vertellen.

KWA+ en “waterknoop” Polsbroek

Het project KWA+ was uitgenodigd om bij de “waterknoop” Polsbroek het ingewikkelde verhaal te houden van het eeuwenoude vlechtwerk van watergangen rond het dorp. Net voordat je in Polsbroek aankomt over de Slangeweg, ligt aan de rechterkant de “Waterknoop”. Hier lopen verschillende watergangen met uiteenlopende waterpeilen boven en onder elkaar. Ziet de situatie van de watergang er nu al complex uit, historisch gezien was de waterhuishouding zeker niet minder ingewikkeld.

Nieuw hoofdstuk

Mathijs van de Griendt (gebiedsmanager Lopikerwaard) en Miriam Duijkers (omgevingsmanager KWA+) waren namens het projectteam KWA+ aanwezig. Tijdens deze dag lichtten zij toe dat de KWA+ een nieuw hoofdstuk gaat toevoegen aan de rijke historie van de “waterknoop”. In de toekomst komt er weer een watergang bij, worden o.a. andere watergangen verbreed, de te krappe duikers en stuwen verruimd en wordt de verkeersbrug in de Slangeweg vervangen.

Veel belangstelling

Voor het project KWA+ was dit een mooie gelegenheid om de noodzaak van de te nemen maatregelen van de KWA+ te vertellen en vragen te beantwoorden. De dag was erg geslaagd, zo rond de 100 bezoekers bezochten het KWA+ informatiepunt.