Groen licht voor LIVE! watereducatie

Gepubliceerd op 5 juli 2021

Nederland versoepelt en ons waterschap ook. Vanaf schooljaar 2021-2022 kunnen we weer LIVE! met watereducatie van start.

Goed nieuws voor scholen en voor ons waterschap

Goed nieuws voor docenten: u kunt ons weer benaderen voor gastlessen in de klas, veldlessen op locatie en opdrachten voor projecten O&O (technasium) en T&T (vmbo). Goed nieuws voor leerlingen: je kunt weer snuffelstage lopen, jeugdbestuurder worden of een waterschapper live interviewen voor je sector- of profielwerkstuk. Ook goed nieuws voor alle collega's bij ons waterschap: zij kunnen eindelijk weer live laten zien hoe belangrijk water is in onze leefomgeving. En wat we doen om onze omgeving leefbaar te houden. En ook hoe leuk werken aan water is!

Online watereducatie in coronajaar

Het afgelopen schooljaar hebben we ondanks corona toch een aantal bijzondere projecten kunnen uitvoeren met scholen.

Opdracht ontlaststelsel

Zo onderzocht 4 havo van het Cals College IJsselstein een alternatief voor het 'ontlaststelsel' bij Jaarsveld. Dat is een constructie die bij rivierhoogwater het onder de dijk doorsijpelende water gecontroleerd opvangt en afvoert. Het is een belangrijke locatie voor ons dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. Drie technisch specialisten uit dit projectteam traden op als opdrachtgever voor het onderzoek en hebben de leerlingen online begeleid. Bij de eindpresentaties werden de opdrachtgevers verrast door een interessante innovatie (rvs-buizen met sponsmateriaal erin) en door de goede vormen van samenwerking in de groepjes.

Opdracht rivierkreeften

Leerlingen uit 4vmbo-tl van X11 Utrecht bogen zich dit voorjaar over het oprukkende probleem van de rivierkreeften. Zij deden dat voor hun vak Technologie & Toepassing (T&T). Een medewerker van het Ingenieursbureau van het waterschap trad op als opdrachtgever. De leerlingen ontwierpen een aantal speciale vangsystemen. Hun prototypes (o.a. in TinkerCad) en originele ideeën maakten indruk. Een mooie basis voor een vervolg om de prototypes eens te maken en te testen.

Waterkwaliteit meten

Twee klassen 4havo van het Niftarlake College Maarssenbroek en leerlingen 5vwo van het Leidsche Rijn College deden afgelopen voorjaar onderzoek naar de waterkwaliteit in de buurt van hun school. Zij deden dit in nauwe samenwerking met waterschappers van het project Samen Meten. Monitoring van de waterkwaliteit van kleine wateren zoals sloten wordt met deze vorm van 'citizen science' mogelijk. Andere scholen kunnen vanaf volgend jaar ook meedoen.

Online gastlessen

Door de verplichte lockdown hebben we ook ervaring opgedaan met online gastlessen en expertmeetings op scholen. Waterschappers uit allerlei afdelingen en uit ons bestuur toonden zich digitaal zeer vaardig. Deze nieuwe vorm van watereducatie houden we uiteraard in de lucht, wanneer de omstandigheden daarom vragen.

Nog geen bezoek rioolwaterzuiveringen en gemalen

Vanwege het coronavirus en de strenge maatregelen is het nog niet mogelijk om excursies naar een rioolwaterzuivering of gemaal te boeken. Dit najaar hopen we meer zicht te hebben op de mogelijkheden vanaf 2022.


Les op locatie, het kan weer!

Mooi beeld uit 2018: Leerlingen van OBS De Horn helpen Michel van Lunsen en Mart Klever met de proefsluiting van de Waterpoort in Wijk bij Duurstede

Voor docenten

Wilt u komend schooljaar ook een gastles, veldles of een project in samenwerking met het waterschap? Hier vindt u meer informatie en een contactformulier.

Voor leerlingen

Wil je komend schooljaar een werkstuk maken over een wateronderwerp? Of snuffelstage lopen bij ons waterschap? Of wil je actief worden als jeugdbestuurder? Hier vind je meer informatie:

Terugblik: watereducatie in coronajaar

Cals IJsselstein 4H gr3 4m28sec maquette dijkversterking 200%
Collage-Kreeftenopdracht-T&T
Collage-Kreeftenopdracht-T&T2
Collage-Kreeftenopdracht-T&T3
Groep 1
Niftarlake Samen Meten 2021 gr6
Jeroen geeft online gastles bodemdaling bij HU
Gastles rioolwaterzuivering Maxime van Wiggen
Gastles-Biodiversiteit-BSdeNijepoort-Afb13-Wet-Five
Tekening Wet Five gr7-8 DeNijepoort
Gastles-dijkversterking-PowerPoint-afb8
20201014_135538 Mentimeter vraag