Kids basisonderwijs

Ontdek alles over water!

Zit je op de basisschool? En wil je alles weten over water? Een spreekbeurt houden over water? Met de klas waterproefjes doen? Of watergames spelen? Een leuk wateruitje doen met de klas of voor je verjaardag? Klik op de linkjes en je weet alles!

Andere websites

Alle waterschappen van Nederland

Duik in Ernst's Onderwaterwereld

Leuke filmpjes van Sieb het Schaap over Ruimte voor de Rivier

Watergames

Droppie's Waterorgel: vul de flessen en maak muziek!

Droppie memory: zoek twee dezelfde plaatjes bij elkaar.

Water Meester, droge voeten met Droppie: de akker mag niet te droog en niet te nat worden. Geef het land precies genoeg water. Let op het weer!

Waterland Klimaatspel: red de huizen, vergroen je tuin, help de dijkwacht, verdeel het water en voorkom de overstroming.

Droppie Water

Droppie water leert je alles over water en over het werk van de waterschappen. Handig voor je spreekbeurt! Met klikplaten, quizzen, games, vraag het Droppie en meer.

Waterproefjes en watermuziek

Leuk om te doen, ook bij je spreekbeurt over water: waterproefjes!

Dit zijn Droppie's favoriete proefjes voor groep 5-6 en voor groep 7-8.

Op YouTube vind je ook filmpjes over proefjes met water.

Coole rap van Dos Hermanos (Klokhuis) over dijken

Droppie Klimaatgame 1

Knipsel Droppie game Red de huizen

Droppie Klimaatgame 2

Knipsel vergroen je tuin

Droppie Klimaatgame 3

Knipsel help de dijkwacht - scheur

Droppie Klimaatgame 5

Knipsel voorkom de overstroming -2

Leuke uitjes, voor klas en familie

Bezoek het Waterliniemuseum in Bunnik, een stoer museum op Fort bij Vechten. Spring virtueel uit een parachute en bekijk de Waterlinie vanuit de lucht. Draai zelf sluizen open en zet het land onder water.

Speel de quiz op de website van Droppie Water en win een uitje naar het Watermuseum in Arnhem. Een echt doe-museum over water, met Waterlab en Escaperoom Waterproof!

Ga naar het Poldermuseum in Haastrecht! Speel met de supergrote poldermaquette en bekijk de draaiende machines in de pompruimte.

In Madurodam in Den Haag zie je Nederland in het klein. Ontdek de Deltawerken, bedien de Oosterscheldekering, loods je schip langs sluizen en molens, speel het Hansje Brinkers spel en versla de Waterwolf.

Elke zaterdagochtend tussen 9 en 12 uur kun je komen kijken bij het stoomgemaal Teijlingens vlakbij Woerden. Hoe werkt een zuiger en wat doet een vliegwiel? Wat staat er in de nieuwe (oude) kolenloods? Maak met de bouwplaat thuis een miniversie van het stoomgemaal!

Klokhuis serie over Water!

Janoek wijst naar een peilschaal, waarmee je het waterpeil in een sloot of plas kunt aflezen.

Hoe regelen de waterschappen het waterpeil in sloot en rivier? Wat doet een gemaal en hoe werkt een stuw? Janouk laat je alles zien in de Klokhuis aflevering 'Waterpeil'! Meer weten over water en waterbeheer? Bijvoorbeeld over zwemmen in natuurwater, vissentrek en veilige dijken? Kijk dan alle afleveringen van de Klokhuis serie over Water!