Projecten Blauwe Bewonersinitiatieven

Subsidie voor 49 buurtinitiatieven in 2023!

Afgelopen jaar hebben we opnieuw veel initiatieven van bewoners financieel kunnen ondersteunen. Enkele voorbeelden zijn: watervriendelijke schoolpleinen, clean up acties, kortingsacties voor regentonnen en aanleg van groene daken. Allemaal acties om de omgeving water- en klimaat bestendig te maken waardoor bewoners bewust omgaan met water. Bekijk een paar projecten op deze pagina!

Tegelwippen in Wijk bij Duurstede, en dan?

In Wijk bij Duurstede doen ze mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen: Zo veel mogelijk stenen er uithalen samen met de buurt en de gemeente. Zo wordt de eigen buurt meer klimaatbestendig en gaan bewoners bewuster om met regenwater.

Watervriendelijk en groen schoolplein

Leerlingen van basisschool De Beiaard in Utrecht hebben samen plannen gemaakt voor een watervriendelijk en groener schoolplein. Met subsidie van het waterschap!

Benieuwd hoe ze dat hebben aangepakt? Bekijk dan het filmpje.

Een groen dak door inwonersinitiatief IJsselstein

Een voorbeeld van actieve bewoners om veel groen-blauwe daken aan te leggen: Inwonersinitiatief Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) pakt actie op voor aanleg sedumdaken in 2022. Op deze manier gaan bewoners bewust om met regenwater, hitte en droogte.

Het schoolplein van De Zonnewijzer

Groen schoolplein Basisschool de Zonnewijzer Houten

Het schoolplein van basisschool De Zonnewijzer in Houten is opnieuw ingericht. Met veel meer ruimte voor groen en water.

Nieuwe groene daken

Groene daken de Bilt

Een dak met sedumplantjes houdt water vast en zorgt voor verkoeling in de zomer. Een groen dak is ook goed voor de biodiversiteit. En de groene daken in Bilthoven bezorgen de inwoners vanaf de 1e verdieping een mooier uitzicht!

Regenwateropvang

Regenwateropvang Pandhof Sinte Marie Mariaplaats Utrecht

De bewoners van Pandhof Sinte Marie in Utrecht hebben de handen ineen geslagen om het regenwater op te vangen. In de grote ton  kunnen ze veel water opvangen voor de planten in de tuin. En het schone regenwater hoeft niet meer naar de waterzuivering te worden afgevoerd.

Voorbeeldprojecten

In 2022 vierden we 900 jaar waterbeheer (1122-2022). Aanleiding voor het waterschap om dat jaar drie initiatieven in het zonnetje te zetten.

Initiatiefnemers van een tentoonstelling over waterbeheer in Vleuten, de aanleg van een waterberging in de Ecowijk Mandora in Houten en wateropvang in de Pandhof tuin door Stichting Pandhof Sinte Marie in Utrecht vertellen enthousiast over hun project.

Klik op een ballon en bekijk de leuke initiatieven in Utrecht

Contact

Voor meer informatie of advies kunt u een e-mail sturen naar Bewonersinitiatief@hdsr.nl