Vismigratie en vispassages

Bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden vinden we een gezonde visstand erg belangrijk. We maken ons beheergebied met vispassages zo toegankelijk mogelijk voor vismigratie, zodat vissen vrij kunnen zwemmen naar alle gebieden die ze nodig hebben om te leven en zich voort te planten.

Vismigratie

In het voorjaar zoeken vissen naar ondiep, warm water om zich voort te planten. Daar kunnen ze paaien en hun eitjes afzetten. De stuwen, dammen, gemalen en sluizen die zijn aangelegd voor het beheer van het water, vormen een barrière voor vissen. Door deze barrières kunnen vissen niet migreren naar bovenstrooms gelegen gebieden om zich daar voort te kunnen planten.

Visvriendelijke pompen

Een deel van ons beheergebied ligt onder zeeniveau. Dat zorgt ervoor dat er pompen nodig zijn om het water af te voeren. De kans bestaat dat vissen door deze pompen beschadigd raken of zelfs worden gedood. Daarom zorgen wij bij nieuw aan te leggen pompen of bij pompen die aangepast moeten worden voor visvriendelijke pompen. Zo helpen we de vissen om de pompen veilig te kunnen passeren.

Vispassages

Vispassages worden aangelegd zodat vissen stuwen, dammen, gemalen en sluizen toch kunnen passeren om hun leef- en voedselgebied te bereiken, zonder dat het waterbeheer daar hinder aan ondervindt. We hebben vier soorten vispassages.

1. De kamer-vispassage

Een kamer-vispassage is een metalen bak met kamers, verbonden door openingen onder water. Vissen zwemmen door deze openingen en kunnen zo de stuw passeren. Het zigzagpatroon van de openingen creëert rustplaatsen, en de met stenen bedekte bodem, die geleidelijk oploopt, helpt ook bodemvissen zoals de riviergrondel om de passage te gebruiken.

2. Sluisvispassage

Altijd is er één schuif geopend en de andere schuif (bijna) gesloten. Door de bijna gesloten schuif stroomt nog een kleine hoeveelheid water die als lokstroom dient voor de vissen. De vissen worden daardoor de buis ingelokt. Elk kwartier gaan de schuiven afwisselend open en dicht. Deze vispassage wordt bij gebouwd bij peilverschillen van minder dan 1,0 meter.

3. V-vormige bekkentrap

De V-vormige bekkentrap bestaat uit betonnen wanden met flauwe V-vormen en verdiepte doorstroom-vensters in het midden. Vissen kunnen hierdoor geleidelijk een hoogteverschil van ongeveer 5 centimeter overbruggen terwijl ze met of tegen de stroom in zwemmen.

4. Vislift

Een vislift is een speciale installatie die vissen helpt om hoogteverschillen te overbruggen tussen verschillende watergangen. Het verschilt van traditionele vispassages doordat het een spiraalvormige structuur heeft waar vissen doorheen kunnen zwemmen. Het systeem is uitgerust met camera's voor monitoring en kan de stroomsnelheid van het water aanpassen om verschillende soorten vissen gemakkelijk door te laten.