Peilbesluit tussen Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal
Voor het gebied dat tussen de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal (KRAK) ligt, stelt het waterschap een nieuw peilbesluit op. In een peilbesluit leggen we vast welk peil voor het oppervlaktewater moet worden gehandhaafd. Het vorige peilbesluit voor dit gebied is genomen in 2008 en is niet meer actueel.
Informatieavond 26 mei 2025 over peilbesluit
Woont u in het gebied tussen de Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal of heeft u er percelen? Dan gaan wij u op maandag 6 mei 2025 graag met u in gesprek over het waterpeil bij u in de buurt. Ervaart u knelpunten met het oppervlaktewater of heeft u suggesties?
Dan bent u van harte welkom bij de informatiebijeenkomst in de kantine van sportpark Mariënhoeve, Lekdijk Oost 13A in Wijk bij Duurstede. De avond begint om 20:00 uur. De zaal is open vanaf 19:30 uur.
Wat gaan we doen?
Bij het herzien van een peilbesluit zijn de gebruiksfuncties van het gebied het uitgangspunt. In dit gebied zijn dat voornamelijk bebouwing, grasland en natuur. Deze gebruiksfuncties stellen verschillende eisen aan de hoogte van het waterpeil. De doelstelling van het waterschap is een waterhuishouding te realiseren, waarbij alle gebruiksfuncties zo goed mogelijk worden bediend. Daarbij houden we ook rekening met verschillende ontwikkelingen die spelen en de opgaven waar het gebied in de toekomst mee te maken krijgt.
Waarom gaan we het doen?
Het algemeen bestuur van het waterschap heeft het huidige peilbesluit 17 jaar geleden vastgesteld. Sindsdien is er veel veranderd. Daarom is het nodig het peilbesluit te herzien, zodat de peilen weer actueel worden. Dat doen we graag samen met de inbreng van belanghebbenden in dit gebied.

Beregenen fruitbomen tijdens nachtvorst.
Het plangebied

Het plangebied is circa 4.500 hectare groot en ligt geheel in de provincie Utrecht. Het plangebied valt binnen de gemeenten Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede.
Bijzonderheden van het gebied
Het grootste deel van het gebied heeft een agrarische functie. Er is relatief veel fruitteelt in het gebied, maar ook veeteelt en bebouwing. Bij dit peilbesluit hoort ook de aanvoer van water voor de fruitteelt tijdens de nachtvorstbestrijding.
Wie doet wat in het waterbeheer?
Voor een goed werkend watersysteem is men afhankelijk van verschillende partijen met verschillende belangen.
Contactpersoon
