Gesloten vulsysteem gewasbescherming verplicht vanaf 1 juli 2026

Om het risico op blootstelling van gebruikers en belasting van het milieu te verminderen, wordt het gebruik van een gesloten vulsysteem bij het vullen van spuitapparatuur vanaf 1 juli 2026 verplicht. Deze verplichting geldt voor vloeibare gewasbeschermingsmiddelen in verpakkingen van 1 tot 20 liter, en is van toepassing voor de open teelten. Het waterschap adviseert toepassers om zich in 2025 alvast voor te bereiden op het werken met gesloten vulsystemen.

Belang voor de waterkwaliteit

Bij het vullen van de spuitmachine is de kans op morsen en spetteren groot. Dit kan het oppervlaktewater vervuilen en vormt ook een risico voor de eigen gezondheid. Gesloten vulsystemen minimaliseren deze risico’s. Dit draagt bij aan schoon en gezond water, én aan een veilige werkomgeving voor de gebruiker.

Voordelen van gesloten vulsystemen

Naast het bijdragen aan schoon en gezond water en een veilige werkomgeving, biedt het gesloten vulsysteem meerdere voordelen:

  • Geen gespetter, geen gemors: Het systeem voorkomt spetteren en morsen bij het vullen van spuitapparatuur, wat cruciaal is voor de veiligheid van de gebruiker.
  • Gezond en veilig werken: Gebruikers worden niet blootgesteld aan schadelijke stoffen tijdens het vullen, wat beter is voor de eigen gezondheid en die van medewerkers.
  • Direct spoelen van verpakkingen: Het systeem maakt het mogelijk om verpakkingen direct te spoelen, wat efficiënt en hygiënisch is.
  • Precieze dosering: Het systeem zorgt voor een nauwkeurige dosering van gewasbeschermingsmiddelen, wat verspilling voorkomt en de effectiviteit verhoogt.
  • Geen wegwaaiende seals: Het gebruik van het systeem elimineert het probleem van wegwaaiende seals, die water en bodem kunnen verontreinigen.
  • Minder milieubelasting: Met een gesloten vulsysteem wordt de impact op het milieu aanzienlijk verminderd, wat bijdraagt aan schoon water en een gezonde bodem.

Gesloten vulsysteem aanschaffen

Er zijn inmiddels verschillende gesloten vulsystemen op de markt, zowel als opbouw- en stand-alone systeem. Alle systemen werken met de standaard Easyconnect-dop. De techniek is de afgelopen jaren uitvoerig getest en in de praktijk gedemonstreerd. Mechanisatiebedrijven staan klaar om te helpen bij de overstap en de systemen te installeren.


Meer informatie

Voor meer informatie en praktische handvatten over het verminderen van emissies van gewasbeschermingsmiddelen, kunt u terecht bij de Toolbox Emissiebeperking (nummer 19. ‘Gesloten vulsysteem (CTS)’).