Ervaringen agrariër met de Bloeiende boerensloot

Gepubliceerd op 12 april 2022

Diverse agrariërs doen mee aan het project de Bloeiende boerensloot.
Het belangrijkste doel hiervan is te bepalen wat de waterkwaliteit in boerensloten is. En hoe deze sloten en slootkanten bijdragen aan de biodiversiteit. Verder kijken we graag samen met agrariërs hoe we hierop met beheer(pakketten) of andere maatregelen invloed kunnen uitoefenen. 
Ook agrariër Wim Westeneng uit Groenekan doet mee. Wat zijn z’n ervaringen? En welke tips heeft hij?

Waarom doet u mee aan het project samen meten van de waterkwaliteit in de bloeiende boerensloot?

“Ik doe mee aan het project, omdat ik daarvoor  benaderd  ben door de provincie en het waterschap om waterkwaliteit te mogen meten. Wij hebben +/- 15 jaar geleden al onze sloten opnieuw laten graven en uitgediept  en af geheind. Daarnaast hanteren wij bemestingsvrije zones van vier meter. Bij één sloot hebben we ook nog vijf meter natuurvriendelijke oever aangelegd die ieder jaar ge eco schoond  wordt.”

Hebt u iets bijzonders/opvallends ontdekt of gehoord?

“Door de jaren heen hebben wij de sloot zien ontwikkelen in een rijk begroeide sloot met diverse waterplanten en rijk flora en fauna leven. Wij hebben ook bepaalde stukken afgedamd, zodat water vastgehouden wordt en niet wegloopt. Dit heeft dus ook tot gevolg dat mijn land beter het water vast houdt in droge perioden, zoals de zomers van 2019/2020.”

Wat zou u mee willen geven, aan mensen die nog niet mee doen met dit project?

“Onze ervaring is heel positief.  Het geeft een mooie aankleding van het landschap, en de watervoering van de sloten is bij ons geoptimaliseerd. En dat is ook weer handig voor veedrenking et cetera.”

Heeft u ook last van rivierkreeften?

“Bij ons in de sloten heb ik nog geen rivierkreeften gezien. Hopelijk houden wij het zo.”