Vraag en antwoord index
Water komt via sloten, meren, rivieren of als regen in de grond. Het zakt totdat het een laag bereikt waar de grond geen water meer doorlaat. Boven deze laag is de grond 'verzadigd' en kan het geen water meer opnemen. De hoogte van deze laag noemen we het grondwaterpeil. Het water onder dit peil noemen we grondwater. Het grondwaterpeil kunnen we niet sturen.
Het waterschap is verantwoordelijk voor een goede werking van het oppervlaktewatersysteem. We kunnen de oppervlaktewaterpeilen sturen. Het waterschap bepaalt de oppervlaktewaterpeilen in het beheergebied en legt dit vast in een peilbesluit. De peilen zijn afgestemd op functie, bodemsoort en bodemhoogte.
Het waterschap heeft al geruime tijd de peilen in kanalen, beken en sloten op water afvoeren staan, maar het duurt lang voordat grondwater naar oppervlaktewater stroomt. De aanvulling vanuit nieuwe neerslag gaat sneller dan de afvoer van water. Hiermee kunnen wij het grondwater een beetje sturen. Als het een periode veel regent staat het grondwater hoog. Dat is normaal. Als het een tijd droog is daalt het grondwater weer. De situatie van afgelopen winter was extreem. Daarom kunnen overheden deze situatie niet zomaar oplossen. Wel werken overheden en partners samen om binnen de mogelijkheden die zij hebben de overlast te verminderen.
Het verlagen van oppervlaktewaterpeilen (water in sloten) heeft beperkt weinig effect op de grondwaterstanden op de hogere delen van de Heuvelrug. Het peilbeheer van het waterschap wordt mede bepaald door vastgestelde peilbesluiten. Hierbij is een zorgvuldige belangenafweging gemaakt. Het verlagen van peilen kan bovendien schade veroorzaken aan woningen en infrastructuur als gevolg van zettingen en paalrot.
In het najaar van 2023 en het begin van 2024 heeft het extreem veel geregend. Daardoor waren de grondwaterstanden zo hoog, dat er op sommige plekken in ons gebied overlast was. Pas sinds juni 2024 zijn de grondwaterstanden op veel plekken weer aan het dalen. De grondwaterstanden zijn echter op veel plekken nog steeds hoger dan normaal voor de start van de winter. Als de komende winterperiode ook nat is, dan is de kans groot dat inwoners in die periode weer overlast ervaren door hoge grondwaterstanden.