Droogte
Droogte ontstaat wanneer er te weinig regen valt, er veel verdamping is (door hoge temperaturen) en/of er weinig water via de rivieren ons land in komt. Daardoor ontstaan watertekorten in de openbare ruimte, natuur, landbouw en in onze drinkwatervoorziening. Dit kan grote gevolgen hebben voor de landbouw, de natuur en het dagelijks leven van mensen. Door klimaatverandering neemt de kans op (langdurige) hitte en droogte toe. Daarop moeten we ons allemaal voorbereiden.
Wat doet het waterschap bij droogte?
Bij droogte kunnen we verschillende maatregelen nemen om het beschikbare water zo lang mogelijk vast te houden of te verdelen. We verhogen stuwen om water vast te houden of zetten in uiterste gevallen en indien mogelijk noodpompen in om water aan te voeren naar droge gebieden. Soms stellen we voor een gebied een oppervlaktewateronttrekkingsverbod in. Dan mag er geen water meer opgepompt worden uit bijvoorbeeld sloten en meertjes. Zo willen we schade aan natuur en waterkwaliteit zoveel mogelijk beperken.
We monitoren de waterstanden, zorgen voor het onderhoud van dijken en werken samen met andere partijen (zoals buurwaterschappen) om de gevolgen van droogte te beperken. Zo stemmen we het waterbeheer zo goed mogelijk af op de veranderende omstandigheden door klimaatverandering.
Liveblog droogte 2025
Legenda
- Huidig
Door aanhoudende droogte en lage rivierafvoeren is de beschikbaarheid van zoet water in West-Nederland onder druk komen te staan. Om verzilting van sloten en plassen te voorkomen, is op donderdag 3 juli bij gemaal De Aanvoerder in De Meern de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) in werking gesteld. Via dit systeem wordt zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal aangevoerd richting het westen.
De KWA is een samenwerking tussen meerdere waterschappen en Rijkswaterstaat. De Doorvoer Krimpenerwaard (DKW) was al eerder geactiveerd. Samen zorgen deze systemen ervoor dat het waterpeil op orde blijft en het water zoet genoeg blijft voor natuur, landbouw en drinkwater.
De inzet van de KWA heeft gevolgen voor de scheepvaart. Zo geldt sinds 3 juli een vaarverbod op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook elders moeten vaarweggebruikers rekening houden met hogere waterstanden en lagere doorvaarthoogten.
Door de verwachte hitte op dinsdag en woensdag hebben fruittelers overdag veel water nodig om hun fruit te beschermen tegen zonnebrandschade. Vooral tussen 12.00 en 18.00 uur wordt er intensief gesproeid. Het waterschap vraagt andere gebruikers om in die periode zo min mogelijk water uit sloten en kanalen te halen, zodat er voldoende beschikbaar blijft voor de fruitteelt. Ook op andere momenten is het belangrijk om het watergebruik onderling af te stemmen om dalende waterpeilen te voorkomen. Sinds 24 juni geldt bovendien een onttrekkingsverbod op de flanken van de Heuvelrug. Lees meer: Verzoek: zuinig gebruik en afstemmen onttrekken van oppervlaktewater - HDSR
Vanwege de aanhoudende droogte geldt vanaf dinsdag 24 juni om 12:00 uur een verbod op het onttrekken van water uit sloten en singels in delen van De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Deze gebieden zijn volledig afhankelijk van regen en kwel, waardoor het waterpeil bij droogte snel daalt. Het verbod is nodig om verdere verdroging en verslechtering van de waterkwaliteit te voorkomen. Alleen voor vee en brandbestrijding mag nog water worden onttrokken. Het waterschap houdt toezicht op de naleving en treedt handhavend op bij overtredingen. Het verbod blijft van kracht tot het watersysteem voldoende is hersteld. Meer informatie: Waterschap stelt verbod in op onttrekken water uit sloten en singels in delen van De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug - HDSR
Het is al weken droog en ook de komende periode wordt weinig neerslag verwacht. De lage rivieraanvoer maakt de effecten van de droogte steeds zichtbaarder, vooral in hoger gelegen gebieden zonder extra watertoevoer. Het waterschap bereidt daarom maatregelen voor, zoals het tijdelijk verhogen van het zomerpeil met maximaal 10 cm om water langer vast te houden. Ook is bij Utrecht een pomp geplaatst om extra water aan te voeren naar een droog gebied. Hoewel er nog geen grote problemen zijn, blijft het waterschap de situatie nauwlettend volgen. Updates over eventuele vervolgstappen zijn te vinden op onze website.
9 april: Waterschap extra alert door vroege droogte
Status: HuidigNa een nat 2024 zijn de eerste tekenen van droogte in 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren uitzonderlijk droog, de afvoer van de Maas en Rijn is laag en de grondwaterstanden dalen. HDSR is daarom vervroegd overgegaan op het zomerpeil om meer water vast te houden in sloten en kanalen. Hoewel er nog voldoende water beschikbaar is, houdt het waterschap de situatie nauwlettend in de gaten en werkt het samen met partners om voorbereid te zijn op mogelijke maatregelen. De watervraag neemt toe, terwijl de beschikbaarheid afneemt. Een uitdaging die vraagt om slim waterbeheer.
Klimaatbestendige Wateraanvoer

Als het in het westen van Nederland lange tijd droog is en er niet genoeg zoet water meer via de normale route binnenkomt, wordt de Klimaatbestendige Wateraanvoer aangezet. Via een netwerk van watergangen, stuwen en gemalen wordt extra water aangevoerd vanuit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Zo wordt droogteschade aan landbouw, natuur en infrastructuur voorkomen en verzilting tegengegaan. Aan de KWA werken meerdere waterschappen, waaronder ons waterschap, samen met Rijkswaterstaat en andere partners.
Droog, droger, droogst: De verdringingsreeks

Als het watertekort zo groot is dat er niet meer voldoende water beschikbaar is voor iedereen, dan kan de verdringingsreeks ingesteld worden. Landbouw en recreatie vallen als eerste af wanneer er watertekort is. Daarna volgen vitale functies zoals de industrie en openbare voorzieningen. De belangrijkste en meest kwetsbare gebruikers, zoals drinkwaterbedrijven, natuurgebieden en kwetsbare natuurfuncties, krijgen zo lang mogelijk water. Zo zorgt de verdringingsreeks ervoor dat het beschikbare water eerst naar de meest essentiële en kwetsbare gebruikers gaat.
Waterkwaliteit

Droogte en warmte hebben ook een groot effect op de waterkwaliteit. Er is dan minder water beschikbaar om vervuiling te verdunnen, waardoor sneller te hoge concentraties van schadelijke stoffen en bacteriën kunnen ontstaan. Daarnaast warmt stilstaand water sneller op, waardoor algen en bacteriën sneller groeien en er zuurstoftekort kan ontstaan. Dit kan schadelijk zijn voor vissen en andere waterorganismen. Het waterschap houdt het zuurstofgehalte en de waterkwaliteit daarom extra goed in de gaten tijdens droge, warme periodes.
Grondwater
Bij droogte daalt het grondwaterpeil doordat er weinig neerslag is en meer water verdampt. Hierdoor kunnen natuurgebieden verdrogen, kunnen landbouwgewassen minder goed groeien en kunnen funderingen van gebouwen schade oplopen. Het waterschap kan weinig tot niets doen aan lage grondwaterstanden. We proberen het waterpeil in sloten en kanalen zo hoog mogelijk te houden, zodat het grondwater aan de randen van percelen wat aangevuld wordt. Dit kan alleen als er voldoende water beschikbaar is om in te laten. Daarnaast vragen we inwoners om zuinig om te gaan met grondwater en, als het kan, tijdelijk geen grondwater op te pompen. Zo helpen we samen om de grondwatervoorraad op peil te houden.
Laatste nieuws over de droogte
- Waterschap stelt verbod in op onttrekken water uit sloten en singels in delen van De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug24 juni 2025
- Capaciteit zoetwateraanvoer naar West-Nederland bij droogte verdubbeld15 mei 2025
- Het is droog en blijft droog: waterschap is extra alert en bereidt maatregelen voor14 mei 2025
Droogtemonitor Rijkswaterstaat
Waterbeheerders in Nederland houden continue de droogtesituatie in de gaten. Via de droogtemonitor van Rijkswaterstaat leest u hoe het er in Nederland voorstaat.
Neerslagtekort

Een veel gebruikte indicator voor droogte is het neerslagtekort. Dit is de neerslag min de potentiële verdamping. Het jaar met het grootste neerslagtekort ooit gemeten in Nederland was 1976. Toen liep het neerslagtekort op tot 361mm. Het jaar 2022 staat op plaats 5 van de jaren met het hoogste neerslagtekort (318mm), 2018 staat op plaats 6 (308mm).
Door klimaatverandering neemt de kans op lange droge periodes toe. In de afgelopen jaren hebben we vaker te maken gehad met droge zomers, zoals in 2018, 2019 en 2022. Ook in de toekomst moeten we voorbereid zijn op droogte.
Ja. We werken nauw samen met o.a. Rijkswaterstaat, andere waterschappen, de provincie Utrecht en Zuid-Holland, drinkwaterbedrijven (zoals Vitens), natuurorganisaties, agrariërs en gemeenten.
U kunt contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via telefoon, e-mail of het contactformulier op onze website. Zie: Contact - HDSR.
Besproei je tuin alleen in de vroege ochtend of late avond. Dit kan alleen als er in je gebied geen onttrekkingsverbod geldt. Vang regenwater op en gebruik dit voor je planten. Vang water op in de douche of wasbak (spoelwater) en gebruik dit voor je planten. Laat je gazon geel worden: gras herstelt meestal vanzelf
Als bij langdurige droogte het waterpeil in sloten en weteringen zakt kan het waterschap verbieden om water uit deze sloten en weteringen te halen om bijvoorbeeld landbouwgrond te beregenen, sportvelden te beregenen of vijvers te vullen. Het verbod is nodig om het beschikbare water zo lang mogelijk vast te houden en daarmee schade aan natuur en waterkwaliteit zoveel mogelijk te beperken. Dat noemen we een onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater.