Hollandse Waterlinies ontvangen Werelderfgoedstatus

Wie over de Lekdijk reist, komt onderweg bijzondere cultuurhistorische bouwwerken tegen. Onder meer kunt u er forten en stellingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bewonderen. Deze bouwwerken maakten in onze geschiedenis deel uit van de verdediging van een groot deel van Nederland.
Op 26 juli werd de waterlinie bekroond met de Werelderfgoedstatus.

De Lekdijk leidt ons langs historische hoogstandjes. Bekend zijn onder meer Fort Honswijk in Tull en ’t Waal, Fort Vreeswijk en Lunet aan de Snel, die behoren bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Langs deze waterlinie kon grond onder rivierwater worden gezet. Daar waar het water te ondiep was om een mogelijke vijand tegen te houden, vormden de forten en stellingen een verdedigingsplek.

Voorbereiding nominatie Werelderfgoedstatus

De historische waarde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kwam al een aantal jaren geleden onder de aandacht bij de UNESCO. In 2014 startten de waterlinieprovincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant hun werk voor de nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam.

UNESCO Werelderfgoed

Het harde werk van velen voor erkenning van de historische waarde werd op 26 juli beloond: de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt nu samen met de Stelling van Amsterdam één UNESCO Werelderfgoed als ‘de Hollandse Waterlinies’. Een extra goede reden om een tocht over de Lekdijk te maken en de waterlinie te bewonderen. Meer lezen over de toetreding tot het UNESCO Werelderfgoed? Hier vindt u de officiële aankondiging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam zijn één UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies - Programma Nieuwe Hollandse Waterlinie.


Sterke Lekdijk en historische waarden

Wij werken aan het behoud van historische en landschappelijke waarden in de omgeving tijdens het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. Wilt u meer informatie over de Lekdijk en cultuurhistorie, zoals de Hollandse Waterlinie? Klik hier om een artikel te lezen over dit onderwerp: https://www.hdsr.nl/buurt/sterke-lekdijk/cultuurhistorie/. In ons magazine Kijk op de Lekdijk - 4 besteedden we hier ook aandacht aan: Kijk op de Lekdijk - 4.

Wilt u weten hoe wij ons hiervoor inzetten of heeft u vragen over ons dijkversterkingsproject? Stuur een e-mail naar sterkelekdijk@hdsr.nl. Wij beantwoorden graag uw vragen.