Waterschap baggert in Nieuwegein, IJsselstein en Montfoort

Gepubliceerd op 8 januari 2021

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden start op 11 januari 2021 met het baggeren van de Doorslag/Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) van Nieuwegein tot Achthoven-Oost in Montfoort. Aannemer J.P. Schilder BV uit Ursem start op twee locaties: bij Camping de Voormolen in IJsselstein op 11 januari en in de Doorslag in Nieuwegein op 13 januari. De werkzaamheden duren tot april 2021.

Inlopen bij de bouwkeet

Tijdens de uitvoering kunt u iedere dinsdag van 15.00 uur tot 16.00 uur terecht bij de bouwkeet van de aannemer, tegenover Zomerdijk 14 in IJsselstein. Vanaf 12 januari 2021 bent u welkom voor vragen en/of opmerkingen. Tijdens dit inloopuur is de  omgevingsmanager of uitvoerder aanwezig. We vragen u de coronaregels in acht te nemen.

Werkwijze

De bagger wordt met een kraan op ponton uit het water gehaald en middels zogenoemde beunbakken naar de overslaglocatie gevaren. Daar wordt de bagger overgeladen in vrachtwagens en afgevoerd naar Rijksdepot de Slufter in Rotterdam. In Nieuwegein liggen de beunbakken aan de Vreeswijksestraatweg 1 (nabij de Doorslagbrug) en in IJsselstein ter hoogte van Noord IJsseldijk 121-123. Daarnaast zijn er nog twee locaties in Nieuwegein in voorbereiding.

Verkeersregelaar

Om de verkeersveiligheid te waarborgen wordt er bij de overslaglocatie bij de Doorslagbrug een verkeersregelaar ingezet. Dat gebeurt een paar dagen als de vrachtwagens rijden.

Volg de baggermachines

In de digitale Baggerportal op hdsr.nl/baggerenghij kunt u zien waar de baggermachines bezig zijn en waar de overslaglocaties liggen. Ook kunt u in de portal informatie over uw eigendommen en/of vragen en opmerkingen plaatsen.

Waarom baggeren

Sinds de jaren ’70 is er nagenoeg niet meer gebaggerd. De werkzaamheden zijn nodig om de vaarweg voldoende diep te houden. Ook kan er meer water door de GHIJ stromen. Hierdoor is de afvoer van water in natte perioden en de aanvoer van water in droge perioden gewaarborgd, net als de aanvoer van zoet water naar West-Nederland tijdens extreme droogte.

Vervolg en meer informatie

Na het vaarseizoen op 1 oktober 2021 start de aannemer met het gedeelte van Montfoort tot en met Haastrecht. Voor die tijd volgt er nog een informatiebijeenkomst.


Baggerportal

Kijk live mee waar de baggermachines liggen of registreer uw eigendom.

Meer informatie over het baggeren en andere projecten in en langs de GHIJ vindt u op onderstaande pagina. Hier kunt u zich ook abonneren op de elektronische nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.

Contact

Heeft u vragen over de uitvoering, de voorbereidende werkzaamheden of de Baggerportal? Neem dan  contact op met de omgevingsmanager van aannemer J.P. Schilder B.V., Caroline Schilder, tel. 06 4354 2776. Ook kunt u een mail sturen naar Marlous Heijne, omgevingsmanager bij het waterschap, baggerenghij@hdsr.nl.