Jeugdhoogheemraden

Onze jeugdhoogheemraad

20220714 Knipsel close-up2 Sietske
Sietske van der Lecq

Even voorstellen

Hey hoi,

Mijn naam is Sietske van der Lecq en sinds 9 maart 2022 ben ik jeugdhoogheemraad bij het waterschap De Stichtse Rijnlanden. Ik kom uit Woerden, zit daar op het Minkema College en ga na de zomer naar de zesde klas. Ik lees graag, hou van spelletjes doen met familie en vrienden en speel een paar keer in de week hockey.

Natuur en water interessant

Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door de natuur: planten, dieren, water, wind, noem maar op. Toen ik van mijn aardrijkskundedocent hoorde dat het hoogheemraadschap op zoek was naar jeugdbestuurders, was ik eigenlijk gelijk geïnteresseerd. In het nieuws hoor en lees je soms hoe het er voor staat met de waterstand of de waterkwaliteit en deze artikelen vind ik altijd erg boeiend. Het leek mij heel interessant en leuk om te zien hoe het er dan in het waterschap aan toe gaat. Ook leek het mij erg leuk en leerzaam om te mogen helpen met wat het waterschap doet.

Al leuke dingen gedaan, op naar meer!

Inmiddels heb ik al veel dingen gedaan met het waterschap. Zo heb ik meegedaan met een dijkbewakingsoefening, waarbij je met een groepje de dijk moet controleren op scheuren en of er ergens kwelwater omhoog komt. Ook heb ik een rondje gedaan langs de projecten rond Woerden. Daarbij kwam ik erachter dat er in de Kamerikse Wetering een aquaduct is aangelegd: geweldig toch?! In mijn eigen aardrijkskundeklas heb ik een gastles gegeven met de Democratiegame over de waterschapsverkiezingen en wat voor soort beslissingen het waterschapsbestuur neemt. In februari heb ik de aftrap van de waterschapsverkiezingen 2023 mogen bijwonen, maar helaas nog nét niet mogen stemmen. Samen met de nieuwe jeugddijkgraaf Sophie Lugthart hebben we ons voorgesteld aan het nieuwe Algemeen Bestuur en zijn we meteen een middagje meegegaan met hun introductieprogramma. Sophie en ik kunnen allebei nog driekwart jaar jeugdbestuurder zijn, voordat we ons vol op ons eindexamen gaan richten. Op naar nog vele leuke en leerzame activiteiten!

9 maart 2022: installatie bij het Algemeen Bestuur

20220309_194036 Boks van verstandhouding na Dat verklaar en beloof ik - KOPIE

Al gedaan:

12apr'23 voorstellen aan het nieuwe Algemeen Bestuur

13feb'23 bijwonen aftrap campagne waterschapsverkiezingen

feb'23 sollicitatiegesprekken met kandidaat-jeugdbestuurders

9okt'22 slotfestival jubileumjaar 900 jaar waterbeheer

27sep'22 Gastles geven met de Democratiegame aan 5V op mijn eigen school Minkema Woerden

30aug'22 Training gastles geven met de Democratiegame

27aug'22 Naar 900jaar Klassiek aan de Lek in Jaarsveld

13juli'22 Naar de tentoonstelling 'Water, vriend of vijand?' in Het Utrechts Archief

17juni'22 Mee het veld in naar projecten rond Woerden

28mei'22 Meehelpen met jubileumjaar 900 jaar waterbeheer

25mei'22 Interview waterbewustzijn en dijkversterking

11mei'22 Meehelpen bij de oefening dijkbewaking

08apr'22 Kennisfestival met Watertrainees op Neeltje Jans

22mrt'22 College Tour met Li An Phoa van Drinkable Rivers

In de planning:

van alles, maar in ieder geval dit:

28/29nov'23 mee met de oefening dijkbewaking (regionale polderkades) in de omgeving Woerden-Oudewater-Bodegraven

8+9dec'23 landelijk Jeugdwaterschap op bezoek bij ons waterschap!

27sep'22: Gastles gegeven met de Democratiegame

Gastles Democratiegame in computerlokaal - Close-up

Gastles gegeven

Ik heb een gastles gegeven met de Democratiegame aan mijn eigen klas 5V, bij het vak aardrijkskunde. Was leuk! Heb verteld over het waterschap, wat ze doen, over het bestuur en over de waterschapsverkiezingen. Nu weten mijn klasgenoten waarom het zin heeft om te gaan stemmen zodra ze 18(+) zijn.

Carrièrepad van een jeugdbestuurder

Wist je dat 1 van onze ex-jeugdbestuurders een paar jaar in het bestuur van ons waterschap heeft gezeten? Hij was zelfs fractievoorzitter van een van de partijen! Bekijk wie er nu in het waterschapsbestuur zitten.

Ook jeugdhoogheemraad worden?

Lijkt het je leuk om jeugdhoogheemraad te worden bij De Stichtse Rijnlanden? Je kunt eenvoudig solliciteren met het aanmeldformulier. Vul alleen het eerste deel in over wie jij bent en het laatste deel over jeugdbestuurders.