Jeugdhoogheemraden

Onze jeugdhoogheemraad

20220714 Knipsel close-up2 Sietske
Sietske van der Lecq

Terugblik op twee jaar jeugdhoogheemraad zijn: super leuk!

Hey hoi,

Mijn naam is Sietske van der Lecq en van 9 maart 2022 tot 6 maart 2024 ben ik jeugdhoogheemraad geweest bij het waterschap De Stichtse Rijnlanden. Ik kom uit Woerden, zit daar op het Minkema College en zit in de zesde klas. Ik lees graag, hou van spelletjes doen met familie en vrienden en speel een paar keer in de week hockey.

Natuur en water interessant

Al mijn hele leven ben ik gefascineerd door de natuur: planten, dieren, water, wind, noem maar op. Toen ik van mijn aardrijkskundedocent hoorde dat het hoogheemraadschap op zoek was naar jeugdbestuurders, was ik eigenlijk gelijk geïnteresseerd. In het nieuws hoor en lees je soms hoe het er voor staat met de waterstand of de waterkwaliteit en deze artikelen vind ik altijd erg boeiend. Het leek mij heel interessant en leuk om te zien hoe het er dan in het waterschap aan toe gaat. Ook leek het mij erg leuk en leerzaam om te mogen helpen met wat het waterschap doet.

Leuke dingen gedaan

In de afgelopen twee jaar heb ik veel dingen gedaan met het waterschap. Zo heb ik meegelopen met dijkbewakingsoefeningen, waarbij je met een groepje de dijk moet controleren op scheuren en of er ergens kwelwater omhoog komt. Ook heb ik een rondje gedaan langs de projecten rond Woerden. Daarbij kwam ik erachter dat er in de Kamerikse Wetering een aquaduct is aangelegd: geweldig toch?! Ik heb op mijn eigen school gastlessen gegeven met de Democratiegame, over wat voor soort beslissingen het waterschapsbestuur neemt. In februari 2023 heb ik de aftrap van de waterschapsverkiezingen mogen bijwonen, maar helaas nog nét niet mogen stemmen. Nadat Sophie Lugthart jeugddijkgraaf was geworden, ben ik ook samen met haar op pad gegaan. Zo zijn we een middag meegegaan met het introductieprogramma van het nieuwe Algemeen Bestuur en gingen we naar het Deltacongres in Groningen. Eind 2023 hebben we het weekend van het landelijk Jeugdwaterschapsbestuur georganiseerd in ons eigen waterschap en geadviseerd hoe de verdroging van de Utrechtse Heuvelrug bestreden kan worden. Mijn laatste wateruitje was een bezoek aan golfproeven bij de Deltagoot in Delft, dat was echt heel spectaculair! Op 6 maart heb ik bij het Algemeen Bestuur afscheid genomen van het waterschap. Wel gek hoor. Maar ja, nu kan ik me wel helemaal op mijn eindexamen richten, hopelijk slagen en volgend jaar een hele leuke studie Bos- en Natuurbeheer beginnen.

Gedaan:

6mrt'24 Afscheid genomen bij de vergadering van het Algemeen Bestuur (fragment 02:29-11:57)

26feb'24 Op bezoek bij de Deltagoot van Deltares

8+9dec'23 Landelijk Jeugdwaterschap op bezoek bij ons waterschap!

28nov'23 Mee met de oefening dijkbewaking (regionale polderkades) in de omgeving van Oudewater

20nov'23 Gastles geven met de Democratiegame aan 5V op mijn eigen school Minkema Woerden

9nov'23 Naar het Deltacongres in Groningen

22jun'23 Dag van de Organisatie, BBQ bij het waterschapskantoor

12apr'23 Voorstellen aan het nieuwe Algemeen Bestuur

13feb'23 Bijwonen aftrap campagne waterschapsverkiezingen

feb'23 Sollicitatiegesprekken met kandidaat-jeugdbestuurders

9okt'22 Slotfestival jubileumjaar 900 jaar waterbeheer

27sep'22 Gastles geven met de Democratiegame aan 5V op mijn eigen school Minkema Woerden

30aug'22 Training gastles geven met de Democratiegame

27aug'22 Naar 900jaar Klassiek aan de Lek in Jaarsveld

13juli'22 Naar de tentoonstelling 'Water, vriend of vijand?' in Het Utrechts Archief

17juni'22 Mee het veld in naar projecten rond Woerden

28mei'22 Meehelpen met jubileumjaar 900 jaar waterbeheer

25mei'22 Interview waterbewustzijn en dijkversterking

11mei'22 Meehelpen bij de oefening dijkbewaking

08apr'22 Kennisfestival met Watertrainees op Neeltje Jans

22mrt'22 College Tour met Li An Phoa van Drinkable Rivers

28nov'23: mee met oefening dijkbewaking

Knipsel Sietske bij oefening dijkbewaking PNG

Op dinsdagavond 28 november 2023 liep ik mee met de grote oefening dijkbewaking in de omgeving van Oudewater. We hebben gezocht naar (namaak-)schades aan de polderkades. En we hebben geoefend met het registreren van de schades in de dijkbewakings-app en het doorgeven van de ernstige schades met de portofoon. Het was erg leuk!

Ook jeugdhoogheemraad worden?

Lijkt het je leuk om jeugdhoogheemraad te worden bij De Stichtse Rijnlanden? Je kunt eenvoudig solliciteren met het aanmeldformulier. Vul alleen het eerste deel in over wie jij bent en het laatste deel over jeugdbestuurders.