Wachthuispaal nummer 10 in Willige Langerak weer gerepareerd

Gepubliceerd op 17 januari 2023

Wachthuispaal nummer 10 is weer gerepareerd. De paal, een rijksmonument, werd afgelopen zomer aangereden door een onbekend gebleven bestuurder, en brak daarbij in vier stukken. Het waterschap heeft aangifte gedaan van de aanrijding en de beschadiging van de paal.

Wachthuispaal nummer 10

De paal markeerde het wachthuis nummer 10 aan de Lekdijk in Willige Langerak. Langs de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven waren 21 waak- en wachthuizen. Die dienden als uitvalsbasis voor de leden van het dijkleger bij hoogwater. Het waren boerderijen of speciaal daarvoor gebouwde huizen. De wachthuispalen markeerden deze huizen. Er kon een lantaarn op gezet worden, zodat de wachthuizen ook bij nacht goed te herkennen waren. Dijkleger'soldaten' inspecteerden de dijk bij hoogwater en moesten ook bij nacht en ontij reparaties uitvoeren met klei, takkenbossen (rijshout) en graszoden. Tegenwoordig gaat dat anders: nu inspecteren waterschapsmedewerkers die normaal gesproken op kantoor werken en muskusrattenbeheerders de dijk bij hoogwater. En reparaties worden veelal door aannemers uitgevoerd.

Geslotendijkenperiode: terugplaatsing pas na 1 april

Op de Lekdijk tussen IJsselstein en Schoonhoven staan nog negen van dit soort wachthuispalen. Nu tijdelijk eentje minder, want paal nummer 10 wordt pas na 1 april op zijn oude plek teruggeplaatst. Tot dan duurt de geslotendijkenperiode: vanwege de grotere kans op hoogwater in de winter mag er in die periode niet gegraven worden in de dijk. Sowieso mag dat niet zonder vergunning, maar in de winter zijn we extra voorzichtig, je weet immers nooit hoe hoog het water komt!


De gerepareerde wachthuispaal ligt klaar om na 1 april te worden teruggeplaatst op de Lekdijk in Willige Langerak.

Wachthuispaal 10 op de Lekdijk in Willige Langerak in 2017