Start pilot drijvende eilandjes in Houten

Gepubliceerd op 9 mei 2019

Vanmiddag gaven hoogheemraad Els Otterman en wethouder Herman Geerdes van Houten samen aan Het Rond het startsein voor een proef met drijvende groene eilandjes. Op drie locaties in de stad wordt drijvend groen aangebracht met als doel om de kwaliteit van het stedelijk water in Houten te verbeteren en de beleving hiervan te verhogen.

Vergroten ecologische waterkwaliteit

Houten vindt vitaal en aantrekkelijk oppervlaktewater in het stedelijk gebied belangrijk. Daarom verwijderen het samen met waterschap exotische woekerende planten als ongelijkbladig Vederkruid uit het water. Daarnaast zijn de afgelopen periode hardhouten beschoeiingen vervangen door natuurvriendelijke oevers. Ondanks deze werkzaamheden blijkt dat de waterkwaliteit in het stedelijk gebied nog niet optimaal is. Het introduceren van “drijvend groen” in het stedelijk water kan een belangrijke kwaliteitsimpuls geven.

De gemeente voert de proef uit samen met het waterschap. Bij de Imkersplas wordt 30 m2 drijvend groen geplaatst, bij de Rietplas 15 m2 en bij Het Rond 15 m2. Op deze laatste locatie worden ook enkele plantenbakken geplaatst aan de zijkant van de watergang.

De proef wordt de komende drie jaar intensief gevolgd om te zien of er een positief effect op de waterkwaliteit optreedt. De gemeente en HDSR delen de aanlegkosten; wanneer blijkt dat het “drijvend groen” duidelijk positieve effecten heeft op de waterkwaliteit, komen er op meer plekken in Houten drijvende groene eilandjes.


Hoogheemraad Els Otterman (links) en wethouder Herman Geerdes geven het startsein voor de pilot drijvende eilandjes