Waterschapsmonumenten open op Monumentendag

Gepubliceerd op 11 september 2019

Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 14 september, is er bij onze 'waterschapsmonumenten' van alles te beleven. De poldermolen Bonrepas, gemaal Kamerik-Teylingens en dijkhuis Jaarsveld zijn geopend; en bij ons dijkhuis overhandigt hoogheemraad Bernard de Jong om 11.00 uur het eerste exemplaar van de nieuwe waterschapsfietsroute door de Lopikerwaard aan gravin Anna van Egmond. Wat zij met de Lekdijk te maken heeft? Dat hoort u zaterdag!

Molen Bonrepas

De poldermolen Bonrepas in Vlist is zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Vrijwillige molenaar en waterschapsmedewerker Aart van Rijswijk leidt u graag rond in de vier eeuwen oude molen. Het is de enige molen die nog in bezit is van De Stichtse Rijnlanden. In vroeger tijden hielden veertig van dit soort molens de Lopikerwaard droog! De nieuwe fietsroute, die ook langs de molen voert, is zaterdag hier gratis af te halen.

Gemalen Kamerik-Teylingens en Papekop-Diemerbroek

Zowel stoomgemaal Kamerik-Teylingens als dieselgemaal Papekop-Diemerbroek is op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Het in 1871 gebouwde stoomgemaal is één van de negen nog bestaande complete stoomgemalen van ons land. Het gemaal is een Rijksmonument en wordt beheerd door vrijwilligers. Ook gemaal Papekop-Diemerbroek wordt beheerd door vrijwilligers. Op het erf van de Broekmolen in Woerden komen vijf eeuwen waterbeheer tot leven. Zaterdag wordt de Rustonmotor gedemonstreerd en zijn er rondleidingen. Een aanrader voor liefhebbers van techniek!

Dijkhuis Jaarsveld

Jaarsveld staat op Open Monumentendag bol van de activiteiten. Ook ons dijkhuis met dijkmagazijn de Zwarte Schuur is open. Onder leiding van de rondleiders van de Stichting Kunst en Cultuur Lopik maakt u kennis met de wereld van het dijkleger, vroeger en nu.

U kunt onder meer een kijkje nemen in de vergaderzalen van het dijkhuis en in het peilschaalhuisje aan de dijk. Om 11.00 uur biedt hoogheemraad Bernard de Jong van Cultuurhistorie het eerste exemplaar aan van de nieuwe waterschapsfietsroute Fietsen langs dijken en gemalen in de Lopikerwaard aan Gravin Anna van Egmond. De route is hier gratis op te halen.

Clockeslagpeil

Die dag kunt u ook de kerktoren van het dorp beklimmen. U hebt een prachtig uitzicht over de Lek. Wist u dat de kerkklok vroeger gebruikt werd om het dijkleger te alarmeren? De klok is dan ook geschonken door Hoogheemraadschap Lekdijk Benedendams aan het kerkbestuur. Als het water in de Lek tot 'Clockeslagpeil' was gestegen, moesten de leden van het dijkleger opkomen naar één van de tien wachthuizen langs de dijk.

Het dijkhuis is op zaterdag 14 september geopend van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur.


Molen Bonrepas

De molen is te vinden aan de Bonrepas 1 in Vlist

Dijkhuis in Jaarsveld

Het dijkhuis staat aan de Lekdijk. De ingang is aan de S.L. van Alterenlaan in Jaarsveld.