Warm weer? Let op de waterkwaliteit!

Gepubliceerd op 10 juli 2025

De zomer brengt zon, warmte en waterpret. De komende dagen loopt het kwik verder op. Dat klinkt aantrekkelijk, maar warm weer beïnvloedt ook de waterkwaliteit. We roepen daarom op tot extra alertheid bij hoge temperaturen.

Zwemmen? Kies voor een officiële locatie

In de provincie Utrecht zijn 27 officiële zwemlocaties in open water. Hier houden we, samen met de provincie, de waterkwaliteit goed in de gaten. Zwemmen op andere plekken raden we sterk af, zeker tijdens warm weer.

Check voor vertrek of jouw zwemlocatie veilig is via zwemwater.nl of download de app.

Blauwalg, botulisme en zuurstoftekort

Bij langdurige hitte kan het water stil komen te staan, opwarmen en troebel worden. Dit kan leiden tot:

  • Blauwalg: bacteriën die gifstoffen kunnen produceren en gezondheidsklachten veroorzaken;

  • Botulisme: vooral gevaarlijk voor watervogels en vissen;

  • Zuurstoftekort: de oplosbaarheid van gassen, zoals zuurstof, neemt af bij hogere temperaturen. Vissen kunnen hierdoor sterven. Wij stoppen ook met maaien in opgewarmd, zuurstofarm water. Maaisel kan namelijk extra zuurstof onttrekken.

Flinke bui? Even niet zwemmen

Na een periode van warmte, kan er ook een plotselinge regenbui ontstaan. Deze buien kunnen het riool overbelasten. Bij een overstort komt dan ongezuiverd rioolwater in sloten en kanalen terecht. Dit kan de waterkwaliteit ernstig aantasten en gezondheidsrisico’s opleveren. Zwem daarom nooit direct na een stevige bui in open water.

Help mee: meld vervuiling!

Zie je blauwalg, dode vissen of andere afwijkingen in of op het water? Meld dit dan direct via onze website. Zo zorgen we samen voor schoner en veiliger water.

Meld waterverontreiniging