Bonrepasmolen in Vlist zaterdag 10 mei open op Nationale Molen- en gemalendag

Gepubliceerd op 30 april 2025

Zaterdag 10 mei is iedereen van 10.00 tot 16.00 uur welkom op het molenerf van de Bonrepasmolen in Vlist. Vrijwillige molenaar Aart van Rijswijk laat de eeuwenoude molen draaien en vertelt over de rol van de molen in het waterbeheer. Hoe werkt de molen en hoe zag het leven van een molenaar er in vroeger tijden uit?

Historie Bonrepasmolen

De Bonrepasmolen is al meer dan vierhonderd jaar oud en maalde eeuwenlang de polders Bonrepas en Noord-Zevender droog. Het scheprad aan de achterzijde kan het polderwater één meter omhoog malen naar de Vlist. Het is de enige poldermolen die nog in het bezit is van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Beleef het waterbeheer in de Lopikerwaard per fiets

De molen laat zien hoe het waterbeheer in 1600 in z’n werk ging. Op enkele kilometers afstand, in Haastrecht bij Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht, is te zien hoe dat eind 19e eeuw ging: met stoom. En aan de Lekdijk in Lopik staat de hedendaagse versie van de Bonrepasmolen: gemaal De Koekoek. Dit gemaal bemaalt de helft van de Lopikerwaard.

Wil je het waterbeheer van vroeger en nu op de fiets beleven? Download de app izi-TRAVEL op je telefoon en fiets de circa 40 kilometer lange route ‘Fietsen langs dijken en gemalen in de Lopikerwaard‘. De papieren versie van de route is af te halen bij museum Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Ook dit gemaal is open op Nationale Molen- en gemalendag.

Leven onder de zeespiegel is in Nederland niet vanzelfsprekend

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) beheert een ingenieus watersysteem van kanalen, grachten, rivieren en sloten om daarmee water naar het gebied aan te voeren of af te voeren. Dit systeem beheert het waterschap zo goed als mogelijk zodat er niet te veel, maar ook niet te weinig water beschikbaar is. Ondertussen loopt het watersysteem, door klimaatverandering, tegen grenzen aan. We werken daarom aan manieren om voorbereid te zijn op perioden van droogte en wateroverlast. Maar ondanks alle inspanningen is het niet te voorkomen dat er te veel of te weinig water is. De kans dat dit plaatsvindt is wel te verkleinen. In Haastrecht hebben we bijvoorbeeld met Het Zuid-Hollands Landschap het voormalige boezemgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht ingericht als waterbergingsgebied. Een mooie combinatie van natuur, recreatie, watererfgoed en hedendaags waterbeheer!


De Bonrepasmolen aan de Vlist

De Bonrepasmolen aan de Bonrepas 1 in Vlist