Watererfgoedverhalen: bijzondere gebeurtenissen uit #900 jaar waterbeheer

Gepubliceerd op 2 juni 2022

Onze geschiedenis kent talloze verhalen: van dijkdoorbraak tot waterschapsmedaille en van hensbeker tot waaiersluis. De nieuwe rubriek op onze website vertelt de verhalen van #900jaarwaterbeheer.

De serie telt nu twee verhalen en wordt de komende weken steeds uitgebreid. Aanleiding zijn actuele gebeurtenissen in ons gebied. Zo besteden we aandacht aan het verlanden van de Hollandse IJssel, waar de bouw van de Waaiersluis in Gouda een oplossing voor was. Die sluis is deze week net officieel geopend na een grondige renovatie.

Dijkdoorbraak bij Tull en 't Waal

Begin mei waren de twee wielen bij Tull en 't Waal het toneel van een crisisoefening op en langs de Lekdijk. Daar brak in 1624 de dijk tweemaal door. Net als toen kan ook nu bij een dijkdoorbraak het water wel tot Amsterdam komen.

Bijzondere kaarten van de Lekdijk

Over twee weken besteden we aandacht aan de 19e eeuwse kaarten van de Hoogheemraadschappen Lekdijk Bovendams en Benedendams. Die waren zo bijzonder dat ze zelfs ingestuurd werden naar de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs!

Binnenkort zijn alle verhalen ook terug te zien op ons digitale festivalterrein van #900jaarwaterbeheer.  Op zoek naar meer historie?  Bezoek dan eens de tentoonstelling Water! Vriend of vijand in Het Utrechts Archief of rijd de fietsroute Utrechts water.


UItsnede schilderij 1624_webIMG_5200

Schilderij van Ian Both dat de aanleg van een ringdijk om het gat in de Lekdijk bij Tull en 't Waal verbeeldt