Op stap met de dijkwacht of op de fiets langs de Lekdijk: #900jaardijkbewaking in beeld

Gepubliceerd op 28 april 2022

Wie zich afvraagt wat er allemaal komt kijken bij dijkbewaking bij hoogwater kan in de week van 9 mei zijn hart ophalen. Tijdens de crisisoefening Lek(ke) dijk organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden twee sessies ‘Op pad met de dijkwacht’ in IJsselstein en Wijk bij Duurstede en een fietstocht langs de Lekdijk met gids met als thema #900jaardijkbewaking.

Wilt u meer weten over de dijkbewaking en eens een stukje meelopen: dat kan op:

  • dinsdagochtend 10 mei: 09.30 uur in Wijk bij Duurstede
  • woensdagochtend 11 mei: 09:30 uur in IJsselstein

De toelichting en de inspectie duurt ongeveer twee uur.

U kunt zich aanmelden door vóór 5 mei 2022 een mail te sturen met uw naam en telefoonnummer aan dijkbewakingsorganisatie@hdsr.nl. Het aantal plaatsen is beperkt; u krijgt enkele dagen van tevoren bericht of u mee kunt doen en waar u precies moet zijn. Mocht er erg veel belangstelling zijn dan organiseren we deze toelichting binnenkort nog een keer.

Fietstocht met gids langs de Lekdijk met thema #900jaardijkbewaking

Op woensdagmiddag 11 mei van 14.00 tot ca 16.00 uur neemt gids Clarion Wegerif u mee voor een fietstocht langs de Lekdijk met als thema #900jaardijkbewaking. De fietstocht voert u vanaf IJsselstein naar Tull en ’t Waal en terug. Onderweg vertelt Clarion hoe de bewaking van de Lekdijk door de eeuwen heen georganiseerd was, en hoe dit tegenwoordig in zijn werk gaat.

Opgeven kan tot en met 9 mei via dit formulier. Stuur een mail met uw naam en telefoonnummer en met hoeveel personen u wilt meedoen. Er zijn twintig plekken beschikbaar. Zijn er meer aanmeldingen of kunt u niet op dit tijdstip? Verken dan eens onze fietsroute Utrechts water! Vriend of vijand? of breng een bezoek aan Het Utrechts Archief, waar tot en met 11 november de tentoonstelling Water! Vriend of vijand? te zien is. Dit zijn beide activiteiten in het kader van #900jaarwaterbeheer.


Dijkwachten met hun prikstokken in actie tijdens een eerdere crisisoefening bij de Grecht

De Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein) in 1894. Een belangrijke plek waar door de eeuwen heen het waterschap en zijn rechtsvoorgangers maatregelen troffen bij hoogwater. Ook tijdens de oefening in de week van 9 mei. Foto Het Utrechts Archief, collectienr. 220731