Waterschappers en militairen in touw voor crisisoefening in Woerden en Nieuwkoop

Gepubliceerd op 14 november 2019

Van maandag 18 tot en met woensdag 20 november organiseert Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden samen met Defensie een meerdaagse crisisoefening met de naam ‘Waterdreiging’. In het scenario wordt uitgegaan van langdurige regenval, waardoor de dijken verweekt zijn.

Bij de oefening zijn zo’n 150 waterschapsmedewerkers en 36 militairen van de Nationale Reserve actief op verschillende locaties. Ze inspecteren verschillende dijken in Woerden en Nieuwkoop; daarnaast oefenen ze in Woerdense Verlaat en in Woerden met het tijdelijk afsluiten van watergangen en andere opdrachten, die de oefenstaf voor hen voorbereidt.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Woerden is deze drie dagen de uitvalsbasis voor de oefening. Hier zullen ook de militairen overnachten. De militairen zijn in uniform, maar ongewapend.

Voorbereid op hoogwater, droogte en wateroverlast

Oefeningen zijn belangrijk om medewerkers en militairen tijdens een echte crisis goed in te kunnen zetten en samen te laten werken. Dit kan zijn tijdens periodes van hoogwater, bij wateroverlast maar ook tijdens droogte.


Militairen en waterschapsmedewerkers in touw bij een eerdere oefening in Oudewater in 2016