WaterQi®

In de Veldhuizerplas in Utrecht is de waterkwaliteit niet altijd goed. Vooral zomers zit er vaak blauwalg in het water wat leidt tot klachten. Blauwalgproblemen zijn complex en moeilijk aan te pakken. Daarom gaan wij samen met de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht de waterkwaliteit verbeteren. Dat doen we met een nieuwe techniek: de WaterQi©. Via een proef gaan we ervaring opdoen met deze innovatieve methode.

Wat is de WaterQi©?

De WaterQi© is een installatie die helpt het zelf herstellend vermogen van oppervlaktewater te ondersteunen. Dit doet het systeem door enerzijds zuurstof in het watersysteem te brengen en anderzijds milieuverstorende stoffen, zoals medicijnresten en microplastics, uit het water te halen.

Dat alles gebeurt door microscopisch kleine luchtbelletjes in het water te brengen. Dit is gewoon buitenlucht en er zijn geen chemicaliën voor het proces nodig.

De super kleine luchtbellen hebben een groot contactoppervlak en een gering stijgvermogen. Hierdoor blijven ze lang in het water. Het wordt gebruikt voor allerlei natuurlijke biologische en chemische processen. Zo verdwijnen overdadige voedingsstoffen uit het water en neemt de kans op (blauw)algenbloei af.

Opening pilot Veldhuizerplas Utrecht

Opening WaterQi 4 juli 2023 door Gijs Stigter

De pilot in de Veldhuizerplas in Utrecht loopt van eind juni tot en met eind september 2023. We verwachten dat het water niet alleen bij de WaterQI©, maar ook verderop in de plas schoner wordt. Zo hopen we dit jaar de bloei van blauwalg te voorkomen. Om dit te testen neemt het waterschap watermonsters op diverse plekken.

Op 4 juli was de feestelijke start van de proef. De nieuwe hoogheemraad Gijs Stigter trapte af door samen met één van de aanwezige kinderen, de zuurstof in het water te meten.

De locatie van de proef

De installatie staat ten noorden van de Veldhuizerplas, nabij de hoek van de Heldammersingel en Druseslaan, in de wijk Veldhuizen (Leidsche Rijn).

Doorzichtman in actie

Doorzichtman is een Playmobil poppetje, gemonteerd op een stok voor een camera. We gebruiken hem voor doorzichtmetingen. Hoe helderder het water, hoe beter je Doorzichtman kunt zien. Een illustratie van Doorzichtman staat ook op de container.

De WaterQi© in beeld

Op de foto ziet u de installatie die bij de Veldhuizerplas in de gekleurde zeecontainer staat. Hier komt de container aan voor plaatsing.

Afvangen schuim

Bij het proces van de WaterQi© komt schuim vrij.  Uit onderzoeken van onderzoeksbureau Deltares blijkt dat hierin allerlei ongewenste stoffen zitten, zoals PFAS-verbindingen, medicijnresten en zware metalen. Het terugstromende water bevat dus niet alleen meer zuurstof, maar ook minder verontreinigingen. Het schuim wordt afgevangen en verwijderd.

Meer informatie

Als u vragen heeft over de proef of over de waterkwaliteit kunt u contact opnemen met Sita Vulto, adviseur waterkwaliteit stedelijk gebied via e-mail sita.vulto@hdsr.nl of tel 06 15068433.