Waterbazentips

Iedereen kan bijdragen aan schoon water. Door alleen poep, plas en (wc-)papier door het toilet te spoelen, de auto in de wasstraat te wassen en minder schoonmaakmiddelen te gebruiken. Deze en nog meer tips vindt u op deze pagina.

Gooi aquariumplanten in de groene container

In sloten en weteringen zien we steeds vaker planten en dieren die er van nature niet thuishoren: exoten. Exoten verstoren het natuurlijk evenwicht in een sloot: ze verdringen soorten die in de sloot thuishoren. Sommige exotische waterplanten veroorzaken een te laag zuurstofgehalte in het water en belemmeren de doorstroming.
Veel exoten zijn afkomstig uit vijvers en aquaria.

Vervangt u binnenkort oude vijver- of aquariumplanten? Gooi ze niet in de sloot, maar in de groene container!

Voer geen brood aan de eendjes

1080x1080-TIPS-eendjesvoeren

Eendjes voeren is leuk. Helaas is brood schadelijk. Voor de eenden en voor de waterkwaliteit. Brood is voor eenden te eenzijdig en te zout. Bovendien laten ze ander gezonder eten zoals waterplanten en kroos staan, waar juist veel voedingsstoffen in zitten. Brood is ook slecht voor de waterkwaliteit. De voedingsstoffen uit brood lossen op, waardoor het water voedselrijker wordt. Dat kan blauwalg en zelfs vissterfte tot gevolg hebben.

Spoel alleen de 3 P's door het toilet

Spoel alleen de 3 p's door de wc: poep, plas en (wc)papier.

Andere middelen zoals vochtige doekjes, tampons, medicijnen of frituurvet zijn moeilijk uit het afvalwater te zuiveren en kunnen zorgen voor verstoppingen in de riolering.


Kies voor duurzame schoonmaakmiddelen

1080x1080-TIP-schoonmaakmiddel-douche

Veel schoonmaakmiddelen bevatten bestanddelen die niet goed zijn voor het milieu. Ramen schoonmaken gaat bijvoorbeeld prima met schoonmaakazijn. En een toilet dat regelmatig wordt schoongemaakt heeft geen chloor nodig. 
U bent al heel goed bezig voor het milieu als u zuinig bent met warm water, schoonmaakmiddelen goed doseert en glasreinigers en chloor vermijd. 
Meer informatie over duurzame schoonmaakmiddelen vindt u op de site van Milieu Centraal.

Gebruik crèmes en cosmetica zonder microplastics

In verschillende tandpasta’s, scrubs, crèmes en lippenstift zitten microplastics: kleine plastic deeltjes die via het doucheputje en de gootsteen in het riool en uiteindelijk in het water in sloten en rivieren en de zee terechtkomen. Deze deeltjes dragen bij aan de plastic soep in de oceanen. Als er microplastics in een product zitten, zie je dat op het etiket: bij de ingrediënten staat dan bijvoorbeeld ‘polyethyleen’.

Er zijn producten die geen microplastics bevatten. Producten met een milieu kenmerk, vindt u in de Keurmerkenwijzer. Bij producten zonder milieu kenmerk, kunt u kijken op de website of app van Beat the Microbead.