Kroos, bar en boos?!

Het is een fenomeen waar het waterschap regelmatig telefoontjes over krijgt: watergangen die volgegroeid zijn met kroos. Het water is soms niet meer zichtbaar door een dikke laag groene blaadjes. Dat ziet er niet zo mooi uit en is ook niet goed voor het watermilieu. Maar wist u dat kroos wél prima mest is voor de tuin?

Kroos bestaat uit duizenden kleine plantjes die als één groene of rood-groene deken op het wateroppervlak drijft. Als kroos het op een plek goed naar zijn zin heeft kan het binnen de kortste keren een hele watergang bedekken. Ook worden de pakketten vaak door de wind of door de stroming naar één hoek gedreven. Kroos voelt zich vooral thuis in voedselrijk, stilstaand, ondiep water. Ook houden de plantjes van luwe plekken.

Watermilieu

Waar langere tijd veel kroos voorkomt raakt het watermilieu uit balans. Er komt geen licht en zuurstof meer in het water en al het watervoedsel wordt opgebruikt. Dit kan uiteindelijk zelfs tot stank en vissterfte leiden.

De laatste jaren is de aanwezigheid van kroos op sommige plaatsen enorm toegenomen. Onder andere in Nieuwegein. Het is niet precies duidelijk hoe dat komt. Het waterschap is samen met gemeenten aan het kijken welke maatregelen het beste werken om van het kroos af te komen. Het lijkt nu dat vooral het verbeteren van de doorstroming en het baggeren van de watergangen maatregelen zijn die –zeker op wat langere termijn- uitkomst bieden. Tot die maatregelen vruchten afwerpen zullen we nog even met het kroos moeten leven. Want alles weghalen is geen optie: de watergang groeit binnen een paar weken weer dicht.

Creatief met kroos

Wat u kunt doen is het water schoonhouden. Geen hondenpoep langs de watergang en niet te veel brood aan de eenden voeren. En hebt u last van kroos in het water achter uw tuin? Dan kunt u eens proberen het kroos uit het water te scheppen. Kroos is namelijk uitstekende mest: u kunt de dotten groen zo tussen uw plantenbedden uitspreiden en de natuur doet de rest!


Kroos bij de sluis in Vreeswijk

Kroos bij de sluis in Vreeswijk (69 Kb)

Kroos is een uitstekende mest

Kroos is een uitstekende mest (34 Kb)

Kroos bij de sluis in Vreeswijk (boven), en Kroos scheppen uit het water: een uitstekende mest!

Kroos in Nieuwegein

In Nieuwegein komt de laatste jaren veel kroos voor. Het oplossen van dit probleem is niet eenvoudig. De gemeente Nieuwegein en het waterschap werken samen aan oplossingen.