Vragen over de nieuwe kostentoedelingsverordening
Met de ingang van de wetswijziging wordt het huidige belastingstelsel aangepast. Onder andere de verdeling van de kosten van de watersysteemheffing over de verschillende belastingcategorieën verandert. Voor de watersysteemheffing geldt dat gebiedskenmerken belangrijker worden. Daarnaast verandert voor de zuiveringsheffing de analysemethode, zodat we geen milieubelastende stoffen meer hoeven te gebruiken om de vuillast van bedrijven te berekenen (deze wijziging geldt voornamelijk voor bedrijven).
De wet biedt oplossingen voor de meest urgente knelpunten uit de oude wet. Het geeft bijvoorbeeld waterschappen de mogelijkheden om het profijtbeginsel in de watersysteemheffing beter toe te passen. Namelijk: hoe meer profijt iemand heeft van het werk van het waterschap, hoe meer die (mee)betaalt. Daarnaast geeft de wet ruimte aan een aantal ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, de circulaire economie en de energietransitie.
Dat is helaas pas eind dit jaar definitief bekend. De belasting die je betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst wordt de kostentoedelingsverordening vastgesteld (zie vraag ‘wat is een kostentoedelingsverordening’). Daarna stelt het waterschapsbestuur op basis van de begroting over 2026 en de kostentoedelingsverordening de definitieve tarieven vast. Omdat het werk van het waterschap steeds intensiever (en dus duurder) wordt, verwachten we ook dit jaar een stijging van de belastingtarieven. Die stijging is gekoppeld aan de begroting van de werkzaamheden en staat los van de kostentoedelingsverordening.
Met de inkomsten van de belasting wordt het werk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) betaald. Welke categorie aan welk aandeel van de inkomsten van HDSR bijdraagt, wordt bepaald via een kostentoedelingsverordening. De verschillende categorieën zijn ‘ingezetenen’ (het aantal huishoudens van ons gebied), ‘gebouwd’ (dit zijn woningen en andere gebouwen), ‘ongebouwd’ (bijvoorbeeld landbouw maar ook wegen en parken) en ‘natuur’. Je kan voor meerdere categorieën betalen, als huiseigenaar betaal je bijvoorbeeld in de categorie ingezetenen en gebouwd.
De watersysteemheffing is opgedeeld in deze verschillende categorieën. De zuiveringsheffing kent niet zo’n verdeling.
Van 15 juli tot en met 8 september wordt de ontwerp kostentoedelingsverordening ter inzage vrijgegeven en kan je je mening geven of vragen stellen via een zienswijze. Op basis van de ingekomen zienswijzen kan het zijn dat de kostentoedelingsverordening nog wordt aangepast. Mensen die een zienswijze hebben ingediend krijgen bericht met daarin een uitleg op de keuze van het waterschap om er wel of niet iets mee te doen. Uiteindelijk wordt het definitieve voorstel in het najaar ter besluitvorming voorgelegd aan het Algemeen Bestuur.
Als u een zienswijze (bedenking) wilt geven op het ontwerp-besluit, dan kunt u die uiterlijk op 8 september 2025 schriftelijk en ondertekend indienen bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Postbus 550, 3990 GJ Houten, of per email naar [email protected] sturen. Wilt u de zienswijze liever mondeling geven, dan kunt u een afspraak maken tot uiterlijk 8 september 2025. Neem in dat geval tijdig contact op met het waterschap, telefoonnummer (030) 634 57 00.
Het is mogelijk om een zienswijze in te dienen van 15 juli tot en met 8 september. Vragen kun je altijd stellen door te mailen naar [email protected] of te bellen naar 030 634 57 00.
We bekijken alle binnengekomen zienswijzen zorgvuldig. Als het nodig is om de huidige voorstellen aan te passen op basis van een ingediende zienswijze, dan wordt het voorstel nog een keer voorgelegd aan het waterschapsbestuur. Je ontvangt altijd een reactie met wat we doen met jouw zienswijze.
Neem contact op met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden via [email protected] of 030 634 57 00.