Ontwerp-kostentoedelingsverordening - inspraakperiode

Op 1 januari 2026 treedt een wijziging van de Waterschapswet in werking. Met deze wijziging wordt ook het huidige belastingstelsel van waterschappen aangepast. De berekening van de waterschapsbelasting, die in ons werkgebied bestaat uit een watersysteemheffing en een zuiveringsheffing, is op een aantal punten veranderd. De consequenties van de wijzigingen verschillen per waterschap en per groep belastingbetalers.

Kostentoedelingsverordening

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft een nieuwe verdeling van de kosten van het watersysteem gemaakt. Met het watersysteem zorgt HDSR voor waterveiligheid en voor voldoende en schoon water in rivieren, kanalen, sloten en andere wateren (oppervlaktewater). De kosten die we maken voor het watersysteem worden gedekt door de watersysteemheffing, waaraan iedereen die in ons gebied woont of onderneemt meebetaalt. Binnen de watersysteemheffing bepaalt de kostentoedelingsverordening welke categorie belastingbetaler welk aandeel van de kosten betaald (of: hoe de kosten 'toebedeeld' worden aan de inwoners).

Er zijn vier categorieën belastingbetalers. In de nieuwe kostentoedelingsverordening is de toedeling over de categorieën als volgt (zie ook het figuur hierboven):

  • 41,10% voor ingezetenen.
  • 6,39% voor eigenaren van ongebouwde onroerende zaken (geen natuurterreinen).
  • 0,05% voor eigenaren van natuurterreinen.
  • 52,46% voor eigenaren van gebouwde onroerende zaken.

Inspraak

Het is mogelijk om te reageren op deze ontwerp-kostentoedelingsverordening. De verordening is vanaf maandag 14 juli te bekijken via https://zoek.officielebekendmakingen.nl/wsb-2025-16881.html. Mocht je na het zien van de verordening nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, dan kun je een zienswijze indienen. Dit kan tot en met dinsdag 8 september. Na het sluiten van de inspraakperiode kan het zijn dat de kostentoedelingsverordening nog wordt aangepast. Mensen die een zienswijze hebben ingediend krijgen bericht met daarin een uitleg op de keuze van het waterschap om wel of niet iets met de zienswijze te doen. In november 2025 wordt de definitieve kostentoedelingsverordening vastgesteld door het Algemeen Bestuur.

Andere wijzigingen

Behalve de kostentoedelingsverordening verandert er vanaf 1 januari 2026 nog meer:

  • Er komen aparte tarieven voor woningen en niet-woningen (zoals ziekenhuizen, winkels, kantoren en fabrieken).
  • Tariefdifferentiatie waterberging: Als een gebied wordt aangemerkt en ingericht als waterberging krijgen de eigenaren binnen dat gebied een korting op het belastingtarief.

Op de pagina van de Unie van Waterschappen [Aanpassing Belastingstelsel] vind je alle informatie over de nieuwe wet.

Kostentoedeling en belastingtarieven

Met de nieuwe kostentoedelingsverordening en de andere wijzigingen kunnen we nog niet precies zeggen hoeveel belasting je gaat betalen in 2026. De hoogte van de belasting hangt bijvoorbeeld af van de belastingtarieven maar ook van andere factoren zoals de samenstelling van jouw huishouden en of je eigenaar van een woning bent of een woning huurt. De tarieven worden naar verwachting in december 2025 vastgesteld.

Informatie

Het indienen van een zienswijze kan per e-mail per [email protected] of telefonisch met 030 634 5700.

Een schriftelijke zienswijze kan ook per post worden ingediend:

Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden

T.a.v. Afdeling, Postbus 550, 3990 GJ  HOUTEN

Heb je vragen over de informatie op deze pagina? Neem contact op met [email protected].

Vragen over het nieuwe belastingstelsel