Veelgestelde vragen Vergunningcheck
Nee, een vergunningcheck is niet verplicht. We raden u wel aan om met de vergunningcheck te starten als u plannen heeft om iets in de openbare ruimte te veranderen. Het is een hulpmiddel om te bepalen of u een vergunning nodig heeft of een melding moet doen. En om te kijken of uw initiatief kans van slagen heeft.
Binnen de vergunningchecker doorloopt u een aantal stappen. U kiest de juiste locatie, of geeft zelf aan waar de locatie is (bijvoorbeeld in een weiland). Vervolgens geeft u aan welke werkzaamheden/welk initiatief u op die locatie wil uitvoeren. Op basis daarvan moet u een aantal vragen beantwoorden. Daaruit wordt duidelijk of u:
- een vergunning moet aanvragen
- een melding moet doen
- informatie moet geven
- een ander verzoek moet indienen.
Als u in het systeem direct doorgaat met de voorgestelde actie, dan worden de gegevens die u in de vergunningchecker heeft ingevoerd zoveel mogelijk meegenomen in het aanvraagproces.
U kunt vragen overslaan als u op een vraag geen antwoord kunt geven. U kunt ook contact opnemen met de organisatie die de vraag stelt (dat staat aan het eind van elke vraag tussen haakjes). Zij helpen u dan verder en indien nodig verduidelijken zij de vraag in het systeem.
Als u vragen heeft over de uitkomst in de vergunningchecker, dan kunt u contact opnemen met de overheid die uw aanvraag beoordeelt. Dat staat vermeld bij de uitkomst.
Nee. U kunt geen rechten ontlenen aan de uitkomst van de vergunningchecker. De uitkomst hangt af van de antwoorden die u zelf invult. Als informatie in die antwoorden niet juist blijkt te zijn, dan kan de uitkomst in de checker ook niet juist zijn.
Het kan ook voorkomen dat de vergunningchecker aangeeft dat u geen vergunning nodig heeft, maar dat de gemeente of het waterschap dat wel nodig vindt. Dan moet u de vergunning alsnog aanvragen.