Inlaatwerk Kromme Rijn


De beschikbaarheid van voldoende zoetwater lijkt in een land als Nederland geen vraagstuk. Toch is er tijdens extreem droge periodes en lage afvoeren van de grote rivieren, niet overal voldoende zoetwater beschikbaar.

Deze extreme periodes komen naar verwachting steeds vaker voor als gevolg van de klimaatverandering. Zo zien we steeds vaker lage rivierstanden op de Nederrijn en Lek. Hierdoor kan er onvoldoende water ingelaten worden naar het Kromme Rijngebied.

Tijdens de afgelopen droge zomers heeft het waterschap tijdelijke pompen moeten plaatsen om voldoende water via de Kromme Rijn te kunnen aanvoeren.  Deze pompen houden dan de waterstanden in het Kromme Rijngebied, de stad Utrecht en de Vecht op peil.

Om voorbereid te zijn op droge periodes wil het waterschap toe wil naar een permanente oplossing om extra water in te laten. Na onderzoek komt de aanleg van een gemaal in het Inundatiekanaal als meest geschikte oplossing naar voren.

Informatieavond 22 april 2024

Het waterschap heeft een informatieavond over de bouw van een nieuw gemaal georganiseerd op maandag 22 april jl.

Tijdens deze avond hebben we de plannen toegelicht aan de hand van een presentatie. We hebben uitgelegd hoe het concept Voorkeursalternatief tot stand is gekomen. De presentatie van de avond vindt u hieronder.

Reageren op de plannen

U kunt reageren op de plannen aan de hand van de informatie in de presentatie.

Hiervoor heeft u drie weken de tijd van 23 april tot en met 14 mei 2024. Vervolgens stellen wij een Nota van beantwoording op. Hierin geven deskundigen een reactie op uw inbreng.

Mocht u meer achtergrondinformatie willen ontvangen dan kunt u het rapport concept Voorkeursalternatief opvragen door een mail te sturen naar: arianne.van.trigt@hdsr.nl

Deze Nota van beantwoording bespreekt het dagelijks bestuur en vindt u daarna op onze website.

Vervolgens neemt het dagelijks bestuur een besluit over het voorkeursalternatief. Het reactieformulier vindt u hier.

Verkenningsfase

We zijn dit project begonnen met een verkenningsfase. Die fase duurt bijna twee jaar. In deze fase onderzoeken we wat de (technische) eisen zijn en voeren we verschillende onderzoeken uit zoals bodemonderzoeken en een archeologisch onderzoek. In december 2023 zijn natuuronderzoeken uitgevoerd om de planten en dieren, waaronder de bever, in het gebied in kaart te brengen. Zo krijgen we een beeld van de natuurwaarden in het projectgebied.

Een ander belangrijk onderdeel van de verkenning is hoe het kan worden ingepast in de omgeving. Hiervoor zijn de wensen en ideeën vanuit het gebied belangrijk.

Vaststaat dat de oplossing toekomstbestendig, robuust en duurzaam moet zijn.

Het projectgebied op de kaart

Projectgebied

De drie onderstaande tekeningen laten de wateraanvoer vanuit de Lek richting de Kromme Rijn, de stad Utrecht en de Vecht in verschillende situaties zien.

Links ziet u de huidige situatie in tijden van droogte en een laag waterpeil. In het midden is een basisidee uitgewerkt waarin we met technische hulpmiddelen in tijden van droogte toch voldoende water aan kunnen voeren. Rechts ziet u het uitgewerkte basisidee als er sprake is van normale waterstanden en het water onder vrij verval de Kromme Rijn in kan stromen.

Huidige situatie tijdens droogte

Beeld huidige situatie in tijden van droogte

Hier ziet u de huidige situatie. In tijden van droogte is de rivierwaterstand van de Nederrijn te laag om onder vrij verval water aan te voeren naar de Kromme Rijn en het achterliggende gebied.

Basisidee nieuwe situatie droogte

Beeld basisidee nieuwe situatie met stuw en gemaal

Met een keermiddel sluiten we een deel van het Inundatiekanaal tijdelijk af. Met een gemaal voeren we extra water aan waardoor het waterpeil in dit deel hoger wordt. Hierdoor is het mogelijk om onder vrij verval water aan te voeren naar de Kromme Rijn en het achterliggende gebied.

Basisidee nieuwe situatie normaal

Beeld basisidee nieuwe situatie zonder droogte

In de reguliere situatie is er voldoende water om onder vrij verval water aan te voeren naar de Kromme Rijn en het achterliggende gebied.

Klankbordgroep

We vinden het belangrijk dat direct omwonenden en belanghebbenden meedenken tijdens het proces. Daarom hebben we een klankbordgroep ingesteld. Tijdens de persoonlijke gesprekken die we hebben gevoerd konden mensen zich voor deelname opgeven.

De klankbordgroep heeft als functie om het waterschap te adviseren bij de te nemen maatregelen. Het verslag van de bijeenkomsten vindt u onder het kopje ‘Documenten’.

Landelijk Deltaprogramma Zoetwater

Gezien de lage ligging is ons land kwetsbaar voor overstromingen en de gevolgen van klimaatverandering. Om ervoor te zorgen dat ons land nu en in de toekomst veilig is tegen overstromingen, er voldoende zoetwater beschikbaar is en bij te dragen aan een klimaatbestendige en waterrobuuste inrichting van ons, maakt de overheid plannen in het Deltaprogramma. Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en andere organisaties werken samen aan de uitvoering van dit programma.

Het Deltaprogramma kent drie thema’s. Dit project in Wijk bij Duurstede valt onder het thema Zoetwater.

De andere thema's zijn waterveiligheid en ruimtelijke adaptatie.

Aandacht voor cultuurhistorie

Inundatiesluis Wijk_web

Het plangebied ligt in een cultuurhistorisch waardevolle omgeving. Het inundatiekanaal eindigt bij de inlaat en inundatiesluis naar de Kromme Rijn. Het geheel maakt onderdeel uit van UNESCO werelderfgoed de Nieuwe Hollandsche waterlinie en is aangewezen als rijksmonument.

In de uitwerking van onze plannen houden we hier rekening mee en gaan we in gesprek met de belanghebbende partijen.

Contact

Jan Willem Vrolijk
Omgevingsmanager

De planning in hoofdlijnen

We hebben afgelopen jaar diverse voorbereidende onderzoeken uitgevoerd zoals onderzoek naar de bodem en flora en fauna en landmeetkundige werkzaamheden.

Vanaf voorjaar 2024 gaan we nog meer onderzoeken uitvoeren die nodig zijn voor het uitwerken van de plannen.

In het voorjaar van 2024 organiseren we een informatieavond.

Concept Voorkeursvariant gereed – voorjaar 2024

In het voorjaar van 2024 houden we een informatieavond.

Vaststellen voorkeursvariant – zomer 2024

Start aanbesteding: juli 2024

2025-2026: Uitvoering werkzaamheden

Status: Aankomend