Nieuwe werkzaamheden Beermuur

Vanaf aanstaande maandag (2 oktober) starten nieuwe werkzaamheden aan de Beermuur van Wijk bij Duurstede. Voor de zomervakantie is er groot onderhoud aan de buitenzijde van de Beermuur uitgevoerd (fase 1A). Nu is fase 1B – een proef aan de binnenzijde van de Beermuur – aan de beurt. Met deze proef willen we door middel van 2 proefvakken onderzoeken hoe het onderhoud aan de binnenzijde het beste kan worden uitgevoerd.

Beermuur

Waarom groot onderhoud?

Fase 1B betreft het gedeelte van de Beermuur achter de frontmuur (zie bovenstaande afbeelding) en bestaat uit voornamelijk liggend metselwerk. Het voegwerk is in slechte staat. Hierdoor ontstaat veel algengroei en vervuiling, oogt het metselwerk donker en is er op bepaalde plekken veel kalkuitbloei. Ook zitten er plaatselijk stenen los en verkeren de (dilatatie)voegen in slechte staat. Tijd om ook groot onderhoud aan deze zijde van de muur uit te voeren dus!

De proefvakken

We overwegen 2 varianten om het groot onderhoud uit te voeren, namelijk:

  • Variant 1: het volledig vervangen van het voegwerk
  • Variant 2: het volledig vervangen van het voegwerk met drainagemogelijkheid

Om de juiste keuze tussen deze varianten te kunnen maken brengen we eerst 2 proefvakken van 9 meter lang naast elkaar aan op de muur. Op onderstaande afbeelding is de exacte locatie te zien.

Locatie proefvakken

Er wordt tijdelijk een tent (18 meter lang) opgebouwd over het gehele werk. Die tent zorgt ervoor dat er droog kan worden gewerkt. Dit is belangrijk voor de kwaliteit van het nieuwe voegwerk, maar zorgt er ook voor dat het werk sneller klaar is en dat er minder stofoverlast is. Langs de weg komen bouwhekken en schildjes. Er wordt zoveel mogelijk binnen de stoep gewerkt. De weg blijft gewoon open.

Planning van de werkzaamheden

Er wordt aanstaande maandag (2 oktober) gestart met het inrichten van het werkterrein. Het uithakken van de voegen (dit geeft de meeste geluidsoverlast) begint medio volgende week en duurt ongeveer 4 weken. In totaal nemen de werkzaamheden ongeveer 7 weken in beslag. Daarna monitoren we de proefvakken over een langere periode. Wanneer uiteindelijk de gehele binnenzijde wordt aangepakt is nog niet bekend, maar dat zal zeker niet binnen een jaar zijn.